Suomen kansallisbaletti lähtee Japanin-kiertueelle ensi keväänä osana Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

Tokioon ja Osakaan suuntautuvan vierailun yhteistyökumppanina on lentoyhtiö Finnair.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sanoo, että kyseessä on Suomen kansallisoopperan ja -baletin historian ensimmäinen Japanin-vierailu.

"Japaniin kutsutaan vain maailman parhaita ryhmiä, ja yleisön balettitietämys on korkea, joten kutsu on suuri kunnia meille", Greve sanoo tiedotteessa.

Kiertueelle lähtee mukaan noin 40 Kansallisbaletin tanssijaa. Ohjelmassa on gaalailta, joka koostuu katkelmista kansallisbaletin parhaista teoksista. Illan aloittaa varta vasten Japanin-vierailulle suunniteltu Tove Jansson inTaikurin hattu -kirjaan pohjautuva muumibaletti. Teoksen koreografian on suunnitellut taiteellinen johtaja Greve.

"Muumit ovat olennainen osa Suomi-kuvaa. Siksi olemme ottaneet tärkeäksi osaksi ohjelmaa myös kokonaisen muumibaletin, joka on tehty varta vasten japanilaiselle yleisölle", Greve kertoo.

Lisäksi mukana ovat muun muassa Imre Eck inTuonelan joutsen sekä katkelmat Joutsenlammesta, Don Quijotesta ja Jorma UotisenBallet Pathétiquesta.

"Haluamme näyttää japanilaisyleisölle Suomen kansallisbaletin monipuolista osaamista. Gaalaohjelma sisältääkin nykytanssia ja klassista balettia – ja mukana on myös suomalaisia teemoja", Greve kuvailee.

Huhtikuun loppupuolella Bunkamura Orchard Hallissa Tokiossa nähdään kuusi esitystä. Osakassa kansallisbaletti taas viipyy kahden esityksen verran.