Finnkino kertoo lopettavansa perussuomalaisten eduskuntavaalimainoksen esittämisen.

”Finnkino puolustaa suvaitsevaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa eikä toiminnassaan hyväksy rasismia eikä syrjintää. Esityksessä ollut 30-sekuntinen PS:n vaalimainoskampanja päättyy teattereissa huomenna tiistaina 26.3.”, Finnkino ilmoittaa Twitterissä.

Finnkinoa on vaadittu lopettamaan mainoksen esittäminen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esiintyy videolla. Siinä kerrottu fiktiivinen tarina sisältää väkivaltaa, jonka seurauksena mies kaatuu maahan elottoman näköisenä. Viime viikon lopulla julkaistu video nousi esille, kun ulkoministeri Timo Soini (sin) joutui sunnuntaina aggressiiviseen välikohtaukseen vaalitilaisuudessa Vantaalla. Soldiers of Odin -takkiin pukeutunut mies yritti käydä Soinin kimppuun.

Finnkino on aiemmin todennut näyttävänsä kaikkien mainospaikan ostaneiden puolueiden mainontaa teattereissaan, eikä yhtiö suosi mitään puoluetta.

Jussi Halla-aho sanoo Lännen Medialle, että video on mainosalan ihmisten juttuja ja hän itse keskittyy ”politiikan substanssiin”. Halla-ahon mielestä video ei kehota väkivaltaan.

Vaalimainosta on näytetty myös Finnkinon elokuvateattereissa, ja sosiaalisessa mediassa on kyselty, miksi yhtiö suostuu näyttämään mainoksen, joka sisältää poliittista väkivaltaa ja jossa ulkomaalaiset kuvataan lapsia kaappaavina seksuaalirikollisina. Finnkino perusteli asiaa vastauksessaan:

”Näytämme kaikkien mainospaikan ostaneiden puolueiden mainontaa teattereissamme. Samoin kuin Perussuomalaiset, niin ovat myös Kokoomus ja Vihreät teattereiden valkokankailla tai aulanäytöissä omilla kampanjoillaan näkyvissä. Emme suosi mitään puoluekantaa erityisesti.

Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto kirjoittaa Facebookissa:

”Finnkino ei voi paeta vastuutaan sillä, että se näyttää kaikkien mainoksia maksaneiden puolueiden mainoksia elokuvateattereissaan. Ulkoministeri Soinin kimppuun yritettiin jo käydä vaalitilaisuudessa. Poliittisen väkivallan uhka leijuu yllämme yhä tummempana pilvenä."

”Jos jokin puolue lietsoo aktiivisesti vihaan ja jopa poliittiseen väkivaltaan, tätä ei voi hyväksyä ja pitää mainoksena muiden mainosten joukossa”, Aalto jatkaa.

Finnkinon rooliin ottaa kantaa myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustaja Juho Orjala.

”Hei Finnkino, vaalityötä tekeviä ehdokkaita pahoinpidellään nyt Suomessa samalla kun te levitätte rasistista ja poliittiseen väkivaltaan yllyttävää mainosta teattereissanne. Vähintä mitä voitte nyt tehdä on vetää mainos pois jo tänään”, Orjala vaatii Twitterissä.

Orjala on jakanut tviittinsä yhteydessä vasemmistoliiton vaaliehdokkaan Suldaan Said Ahmed in tviitin, jossa tämä kertoo joutuneensa pahoinpidellyksi. Said Ahmedin mukaan pahoinpitelyn yhteydessä viitattiin hänen eduskuntavaaliehdokkuuteensa.