Design

Uuden tapahtuman Fiskarsin ruukkiin lanseeraa Helsinki Design Week -festivaalia tuottava Luovi Productions. Paikallisena järjestäjäkumppanina toimii Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma. Luovi on solminut Fiskarsin kanssa sopimuksen biennaalin järjestämisestä vuoteen 2023 asti.

Luovin toimitusjohtaja Kari Korkman kertoo, että biennaalissa järjestetään kolme kansainvälistä korkeatasoisesti kuratoitua päänäyttelyä, jotka linjaavat ja kantavat uuden konseptin Art & Design -teemaa. Tapahtuma yhdistää nykytaiteen kansainväliseen muotoiluun.

Mukana on kansainvälisesti nimekkäitä tekijöitä. Yhtenä kuraattorina on maailman tunnetuimpiin muotoilijoihin lukeutuva brittiläinen Jasper Morrison.

Morrisonin kuratoima ”Social Seating” -näyttely koostuu sarjasta penkkejä, joiden designista ovat vastanneet nimekkäät huippusuunnittelijat. Mukana ovat muun muassa nuori japanilaislahjakkuus Wataru Kumano, sukupolvensa johtaviin tanskalaisiin huonekalusuunnittelijoihin lukeutuva Cecilie Manz ja Portugalista kotoisin oleva, ulkomailla uransa tehnyt Hugo Passos.

Onoman tuottaman ”Tehdas”-päänäyttelyn on kuratoinut Anniina Koivu. Työuransa ulkomailla tehnyt Koivu on vakiinnuttanut jo asemansa yhtenä maailman merkittävimmistä muotoilukuraattoreista.

Nykytaiteen näyttelyn kuraattorina on puolestaan helsinkiläinen Jenni Nurmenniemi, jonka erityisalueina ovat paikallisuus sekä ihmisen ja luonnon välinen yhteys. Näyttelyssä on mukana muun muassa New Yorkissa työskentelevä, palkittu japanilaistaiteilija Aki Sasamoto.

”Mukana on jo tunnettuja huippuosaajia sekä läpimurron kynnyksellä olevia, nousevia kykyjä. Biennaalin sisältö on yksi kansainvälisimmistä ja korkeatasoisimmista, mitä Suomessa on nähty”, sanoo Kari Korkman.

Tapahtuman taloudellinen panostus on Korkmanin mukaan 600 000–700 000 euron luokkaa. Järjestäjät ovat tyytyväisiä, mikäli biennaali houkuttelee tänä kesänä paikalle 30 000 kävijää.

Alalla 1990-luvulta asti töitä paiskinut Korkman sai hienon tunnustuksen, kun hänet nimitettiin vastikään Aalto-yliopiston kunniatohtoriksi.

”Olen tehnyt aika intuitiivisesti ja sinnikkäästi omaa juttuani. Tämäntyyppinen tunnustus lämmittää erityisen paljon mieltä ja tuli yllätyksenä. Olemme tehneet Aalto-yliopiston kanssa yhteistyötä jo vuosia, ja tulevana syksynä Helsinki Design Week levittäytyy Otaniemen kampukselle. Tämä on tunnustus myös siitä yhteistyöstä, jota olemme yhdessä Aalto-yliopiston kanssa rakentaneet.”