Muun muassa lentoyhtiöt United Airlines ja Delta Air Lines, autovuokraaja Hertz ja ohjelmistoyritys Symantec ovat ilmoittaneet katkaisevansa siteet Kansalliseen kivääriyhdistykseen (NRA).

NRA ehti jo syyttää boikottiliikkeitä tehneitä yrityksiä pelkuruudesta sekä epäoikeudenmukaisten toimenpiteiden kohdistamisesta yhdistyksen jäseniin. Myös republikaanien edustajat ovat nyt aktivoituneet keskusteluun.

New York Times kertoo Georgian osavaltion luutnanttikuvernöörin esittäneen kovia lausuntoja boikottirintamaan liittynyttä lentoyhtiö Deltaa kohtaan.

Deltan pääkonttori sijaitsee Georgian osa-valtiossa. Osavaltioon on ehdotettu lentoyhtöille kohdennettua verohelpotusta, joka helpottaisi eriyisesti Deltaa.

Georgian luutnanttikuvernööri ja republikaanien poliitikko Casey Cagle kommentoi maanantaina Twitterissä, että verohelpotuksia on turha odottaa niin kauan kuin NRA:n jäseniin kohdistuva boikotti on voimassa.

"Tapan kaiken verotuslainsäädännön, joka hyödyttää Deltaa, ellei yhtiö muuta kantaansa ja palauta suhdettaan täydellisesti NRA:han. Yritykset eivät voi hyökätä konservatiiveja vastaan ja odottaa, että emme iske vastaan", Cagle kirjoittaa.

New York Times ei tavoittanut Caglea jatkokommenttia varten. Osavaltion ylähuoneen eli senaatin johtajana hänellä on huomattavaa vaikutusvaltaa Georgian osavaltion lainsäädäntöön.

Myös muut republikaanit vetivät maanantaina tukensa lakiesitykseltä, joka voimaan tullessaan toisi lentoyhtiöille 50 miljoonan dollarin edestä verohelpotusta.

Osavaltion parlamentti hyväksyi verohelpotuksia koskevan esityksen viime torstaina. Tämän jälkeen esitys eteni senaatin käsiteltäväksi, jossa sillä vaikuttaa New York Timesin mukaan olevan laajalti tukea.

Caglen ohella parlamentin puhemies David Ralston arvosteli Deltan boikottipäätöstä. Hän kertoi olevansa pettynyt ja toivoneensa, että lentoyhtiö olisi ilmoittanut asiasta ennen kuin päätös lakiesityksen hyväksymisestä tehtiin.

Delta ilmoitti lopettavansa NRA:n jäsenille suunnatun alennusohjelmansa viime viikonloppuna. Monet yritykset ovat tehneet saman päätöksen 14. helmikuuta Floridan osavaltiossa sattuneen traagisen kouluammuskelun jälkeen.

Ampumavälikohtauksessa menehtyi 17 ihmistä ja haavoittui 14 ihmistä. Kyseessä oli 18:s koulussa tapahtunut ammuskelu Yhdysvalloissa tänä vuonna.