Strategia-, design- ja teknologiayhtiö Reaktor on kehittänyt ratkaisun, jossa kävijät voivat automatisoiduilla palautuspisteillä lahjoittaa pullopantit Suomen luonnonsuojeluliiton metsitysprojektiin Madagaskarille.

Yhdellä euron pantilla istutetaan yksi puu, joka tulee elinaikanaan sitomaan ilmakehästä yhden hiilidioksiditonnin. Reaktorin tavoitteena on istuttaa festivaalin panttilahjoituksilla riittävästi puita korjaamaan koko festivaaliväen kolmen päivän hiilijalanjälki.

Reaktor on yksi Flow Festivalin pääyhteistyökumppaneista ja tarjoaa Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa kaikille festivaalivieraille konkreettisen keinon vähentää hiilijalanjälkeään pienellä teolla. Hiiltä ilmakehästä sitovien puiden istuttaminen on tutkitusti yksi tehokkaimmista ja helpoimmista tavoista torjua ilmastonmuutosta.

"Haluamme paitsi kerätä rahaa ja huomiota tärkeälle asialle myös osoittaa, että helpoin tapa ohjailla ihmisten käyttäytymistä on tarjota vaihtoehtoisia ja parempia tapoja toimia. Flow Festivalilla näytetään konkreettisesti, miten palvelumuotoilu ja uusi teknologia voivat yhdessä luoda arvoa olemassa olevaa arvoketjua muuttamalla", Reaktorin luova johtaja Niclas Kristiansson kertoo tiedotteessa.

Flow Festival on yksi maailman ensimmäisistä hiilineutraaleista festivaaleista. Sen hiilijalanjälki on kompensoitu vuodesta 2009 lähtien. Pääosa festivaalin energiatuotannosta toteutetaan uusiutuvalla dieselillä ja loppu sähkö on tuotettu tuulivoimalla.

Alue on rakennettu pääosin kierrätysmateriaaleista ja tapahtuma myös kierrättää ja uusiokäyttää kaiken tapahtumasta syntyneen jätteen. Myös festivaalin ruokamyyjät on ohjeistettu tarjoamaan ekologisia annoksia.

"Reaktorin panttilahjoitusidea täydentää vastuullisuusohjelmamme entistä kokonaisvaltaisemmaksi ja antaa myös kävijöillemme mielekkään tavan osallistua kestävän kehityksen varmistukseen. Olemme vuosittain etsineet festivaalituotantoon yhä kestävämpiä ratkaisuja ja olemme innoissamme siitä, että voimme tänä vuonna tarjota vieraillemme mahdollisuuden osallistua tähän pienen valinnan tekemällä", sanoo Flow Festivalin markkinointipäällikkö Milla Valjus.

Suomen luonnonsuojeluliitto toimii Reaktorin kampanjassa lahjoitusten kerääjänä ja Madagaskarilla tapahtuvan metsitysprojektin toimeenpanijana.

"Reaktorin rakentama kokonaisuus on oivallinen keino antaa festivaaliyleisölle mahdollisuus tehdä pieni teko suuren tavoitteen saavuttamiseksi", sanoo luonnonsuojeluliiton kehitysyhteistyökoordinaattori Laura Blomberg.

Metsityskeräyksen etenemistä on festivaalin aikana mahdollista seurata reaaliajassa osoitteessa reaktorbackyard.com. Ympäri festivaalialuetta sijoitellut palautusautomaatit on kehitetty verkkokatkoksista huolimatta toiminnallisuutensa säilyttäviä edge computing -teknologioita hyödyntäen.

Vuonna 2004 ensimmäisen kerran järjestetty Flow Festival on Helsingin Suvilahdessa vuosittain järjestettävä musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaali. Musiikin ohella festivaali tunnetaan visuaalisesta taiteesta. Vuonna 2018 Flow Festival keräsi 84 000 kävijää kolmen päivän aikana. Tänä vuonna Flow Festival järjestetään 9.–11. elokuuta.

Reaktor on Helsingissä vuonna 2000 perustettu strategia-, design ja teknologiayritys, jolla on toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, New Yorkissa, Amsterdamissa, Dubaissa ja Tokiossa.

Liikevaihto oli viime vuonna 79,4 miljoonaa euroa liikevoittoprosentin ollessa 12 %. Henkilöstön määrä on tällä hetkellä 540.