Suomen Luonto -lehti valitsi tämän vuoden turhakkeeksi Flush & Go -vessapaperin huuhtohylsyn. Hylsy sai Vuoden turhake -kisassa yli neljänneksen äänistä.

Lotus Family lanseerasi pöntöstä huuhdeltavan rullan isolla markkinointikampanjalla aiemmin tänä vuonna. Yhtiö kertoo tuotekehittelyn kestäneen yli viisi vuotta. Tuloksena on vessapaperihylsy, joka on valmistettu uusiutuvasta, biohajoavasta materiaalista. Hylsy vastaa neljää vessapaperiarkkia.

Huuhtohylsyä turhakkeeksi äänestäneet ihmettelivät miksi yhtiö kannustaa ihmisiä heittämään roskia vessanpönttöön. Samaa ihmetellään Helsingin seudun ympäristöpalveluiden vesihuollossa.

”Ajatusmalli siitä, että tuote tai tavara huuhdotaan viemäriverkkoon ja se katoaa virran viemäksi, on yleinen illuusio. Ei se mihinkään katoa. Huuhtohylsykään ei katoa kokonaan, vaan siitä jää kuitumassaa, joka voi kerääntyä viemäristöön tai päätyä jätemassaksi jätevedenpuhdistamolle”, sanoo tuotantopäällikkö Mari Heinonen.

Suomen suurin jätevedenpuhdistamo Helsingissä puhdistaa noin 800 000 asukkaan jätevedet ja puhdistamoon kulkeutuu vuosittain melkein miljoona kiloa kiinteää jätettä, joka ei kuulu pönttöön. Puhdistuskustannuksia kertyy yli 400 000 euroa joka vuosi.

”Olemme vuosikausia tehneet valistustyötä, että pönttö ei ole kuin sitä itseään varten. Kertaheitolla nämä vuosien työn tulokset huuhtoutuvat pois tällaisen ajattelun myötä”, Heinonen toteaa.

Vuoden turhake -kisaan osallistui tänä vuonna 481 henkilöä, ehdotuksia tuotteista kertyi 229 kappaletta.