Hakemistoalan yritys Fonecta vahvistaa asemiaan Suomen markkinoilla ostamalla Inoa Suomi Oy:n koko osakekannan Interinfo Holding SCA:lta.

Osapuolet eivät kertoneet kauppahintaa julkisuuteen. Kaupan myötä Inoa Suomesta tulee Fonectan täysin omistama tytäryhtiö ja Fonecta-konsernin osa.

Inoa oli viime vuonna hakemistoalan kolmanneksi suurin yritys Suomessa noin 20 miljoonan euron liikevaihdolla. Sen palveluksessa on kaikkiaan 240 työntekijää. Fonectan maanantaisen tiedotteen mukaan kaupalla ei ole henkilöstövaikutuksia.

Fonectan etumatka kasvaa

Suomen hakemistomarkkinat ovat tällä hetkellä erittäin kilpaillut. Markkinoiden kaksi suurinta toimijaa ovat Fonecta sekä sen pääkilpailija, ruotsalaisyhtiö Eniro.

Fonectan markkinaosuus 240 miljoonan euron arvoisilla Suomen hakemistomarkkinoilla nousee Inoa-kaupan ansiosta 51 prosenttiin. Eniron markkinaosuus pyörii tällä hetkellä noin 30 prosentissa.

Konsernin työntekijämäärä nousee kaupan myötä Suomessa lähes 800 työntekijään ja yhtiön kuluvan tilivuoden liikevaihto kasvaa 130 miljoonaan euroon. Uusi liikevaihto on Fonectan mukaan noin kaksi kertaa suurempi kuin Eniron.

Lähtölaukaus b to b -bisnekseen

Fonectan mukaan Inoa-kauppa oli luonnollinen jatke yhtiöiden kolmisen vuotta kestäneelle yhteistyölle. Yritystietopalveluja tuottava Inoa Suomi on liikkunut hieman eri markkinalohkolla kuin Fonecta tähän asti.

Fonectan toimitusjohtajan Heikki Jämsäsen mukaan Inoa-kauppa on tärkeä päänavaus b to b-markkinoille, jossa yhtiöllä ei aiemmin ole ollut toimintaa.

– B to b-puolella saimme tuotteen, joka on markkinajohtaja, Jämsänen toteaa.

Kilpailija on tälläkin kertaa Eniro. Sekä Inoalla että Enirolla on vajaan 40 prosentin markkinaosuus b to b-sektorin painotuotteissa. Fonecta täydentää tuotevalikoimaansa jatkossa muun muassa b to b -puhelinluettelolla ja siihen liittyvillä yhteystietopalveluilla.

Fonecta ja Eniro omistavat yhdessä TS-yhtymän kanssa myös Suomen Keltaiset sivut Oy:n.Eniron osuus Keltaisista Sivuista on noin 35 prosenttia ja Fonectan 38 prosenttia. TS-yhtymä omistaa SKS:stä noin15 prosenttia, ja loput ovat pienten Finnet-yhtiöiden hallinnassa.