Lopputuloksena Fortnite-sovellus lensi ulos välittömästi niin Applen App Storesta kuin Googlen Play Storesta.

Epic Gamesin vastaus Applen poistopäätökseen oli sen verran nopea ja laskelmoitu, että päivityksen seuraukset tulivat peliyhtiölle tuskin yllätyksenä. Ensin Epic nosti oikeuskanteen, jossa Applen App Store -sovelluskauppaa syytetään monopoliksi. Sen jälkeen julkaistiin parodiavideo, joka perustuu Applen legendaariseen ”1984”-mainokseen.

”Epic Games uhmaa App Storen monopolia. Kostona Apple on estänyt Fortniten käytön miljoonissa laitteissa. Liity mukaan taisteluun, jotta vuodesta 2020 ei tule kuin ’1984’”, Epicin YouTubessa ja Fortnitessa julkaisemalla videolla julistetaan.

Apple toteaa The Vergelle ”selvittelevänsä rikkomuksia” Epicin kanssa.

”Epicin sovelluksia on ollut App Storessa vuosikymmenen ajan, ja yhtiö on hyötynyt App Storen ekosysteemistä – mukaan lukien sen työkaluista, testauksesta ja jakelusta. Epic suostui vapaaehtoisesti noudattamaan App Storen sääntöjä, ja olemme iloisia heidän App Storessa saavuttamastaan menestyksestä. Heidän pyrkimyksensä saada erityiskohtelua ei muuta sitä tosiasiaa, että nämä säännöt asettavat kaikki kehittäjät samalle viivalle ja tekevät sovelluskaupasta turvallisen kaikille”, Applen lausunnossa todetaan.

Epic-pomo Tim Sweeney lyttäsi hiljattain Applen sovelluskaupan säännöt kovin sanoin, joten täysin puskista yhtiön protestitempaus ei tullut.

Googlen sovelluskaupassa Fortniten kohtalo oli sama kuin App Storessa, kenkää tuli. Android-käyttäjien kohdalla tilanne on kuitenkin erilainen siinä mielessä, että alusta sallii sovellusten jakamisen useiden sovelluskauppojen kautta. Näin ollen Fortniten saa edelleen ladattua Epicin omalla käynnistimellä, joka toimii selaimessa.

”Fortnite on jatkossakin saatavilla Androidille, mutta sääntörikkomusten vuoksi meidän oli poistettava sovellus Google Play -kaupasta. Jatkamme mielellämme keskusteluja Epicin kanssa, jotta Fortnite saataisiin takaisin Google Play -kauppaan”, Googlen edustaja sanoo The Vergelle.

Epic perustelee sovelluskauppojen komissioiden ohittamista sillä, että se haluaisi tehdä pelistä halvemman pelaajille – ei kasvattaa omia voittojaan. Pannaan johtaneen iOS-päivityksen myötä pelin sisäistä valuuttaa saa nyt 7,99 dollarilla eikä 9,99 dollarilla kuten aikaisemmin.

The Washington Postin toimittajan mukaan jo Fortniten ladanneet iOS-käyttäjät voivat jatkaa edelleen pelaamista, mutta sovelluksen lataaminen App Storesta ei enää onnistu. Pelin sisäistä valuuttaa vaikuttaisi saavan sekä halvempaan että kalliimpaan hintaan, mikäli jostain syystä haluaa maksaa komissiot Applelle.

Epic Gamesin mukaan suurten iOS-päivitysten tekeminen ei Applen estotoimien vuoksi onnistu, mutta toistaiseksi pelin pelaaminen luonnistuu täysin normaalisti.

Applen sovelluskaupan tiukat säännöt ovat aiheuttaneet viime aikoina harmaita hiuksia myös muille pelialan toimijoille. Monet pilvipelipalvelut, kuten Microsoftin xCloud, ovat näillä näkymin jäämässä iOS-alustalta pois.