Fortum pilotoi uutta käsivarrella käytettävää ovenkahvaa Helsingin Munkkiniemen Puistotien Alepassa maanantaista 20.4. alkaen.

Kierrätysmuovista valmistettu Vipu-lisäosa on valmistettu kuluttajien kotitalouksissa lajittelemasta muovipakkausjätteestä, joka kierrätetään Fortumin muovijalostamolla Riihimäellä.

Julkisissa tiloissa mikrobit leviävät tehokkaasti, mutta riittävällä käsihygienialla tartuntojen määrää pystytään hillitsemään. Fortum Vipu auttaa taistelussa tarttuvia tauteja vastaan mahdollistamalla oven avaamisen käsivarren avulla.

”Tärkein päämäärä on vähentää tautien tartuntoja ja tehdä ihmisten asioinnista turvallisempaa”, kertoo Jussi Mälkiä Fortumista.

Esimerkiksi vanhat elintarvikepakkaukset ja voirasiat sekä shampoo- ja pesuainepullot saavat Vivussa uuden elämän ja hillitsevät samalla tautien leviämistä. Tartuntoja ehkäisevän ovenkahvan avulla minimoidaan käsien ja sormien kontaktia julkisten tilojen pintoihin.

”Suomen suurimpana kierrätysmuovin valmistajana aloimme miettiä, miten voisimme auttaa suomalaisia tässä tilanteessa. Yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa löysimme yksinkertaisen ratkaisun, jolla on mahdollista vähentää tartuntariskiä julkisten tilojen pinnoilta”, Mälkiä kertoo M&M:lle.

Tartuntoja ehkäisevät ovenkahvat pilotoidaan HOK-Elannon kanssa käyttäjäkokemusten keräämiseksi, tuotekehitystä varten ja kattavan toimitusketjun varmistamiseksi.

Nyt pilottivaiheessa Fortum kerää käyttäjäkokemuksia sekä kaupan asiakkailta että henkilökunnalta. Yritys kokoaa saamansa palautteet ja jatkokehittää uudesta innovaatiosta palautteen pohjalta entistä parempia versioita.

“Haluamme, että ihmiset pystyvät hoitamaan päivittäiset askareensa turvallisemmin. Testaamme 3D-tulostetun Vivun käyttöä päivittäistavarakaupassa muutaman viikon ajan ja olemme valmiita lisäämään saatavuutta, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti”, sanoo Anniina Rasmus Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta.

Fortum ei julkista hankkeen budjettia. Yhtiön kumppanina hankkeessa on luova markkinointiviestintätoimisto TBWA\Helsinki.

TBWA:n vastaavan luovan johtajan Jyrki Poutasen mukaan hanke on erinomainen esimerkki siitä, kuinka poikkeuksellisissa työskentelyolosuhteissa kyetään viemään läpi vaativiakin projekteja.

”Tuotekehityshankkeet kestävät yleensä jopa vuosia, mutta Fortum Vipu saatiin pilottivaiheeseen muutamassa viikossa. Onnistuminen ei olisi ollut mahdollista ilman kaikkien osapuolten keskinäistä luottamusta sekä halua tehdä vaikeasta korona-ajasta edes vähän siedettävämpää ja turvallisempaa”, Poutanen kertoo M&M:lle.