Tallinn Music Week on vauhdissa Viron pääkaupungissa. Musiikin ja konferenssin seasta kajahtaa kovan luokan uutinen.

Tukholman valokuvamuseo Fotografiska on tiedottanut aiemmin avaavansa museot Lontoossa ja New Yorkissa. Huomenna perjantaina Tallinnassa julkistetaan, että kolmas kansainvälinen museo tulee Viron pääkaupunkiin. Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri uutisioi aiheesta tänään torstaina.

Hieman yllättäen kansainvälisistä projekteista ensimmäisenä avataan juuri Tallinnan museo. Tallinnan Fotografiska avautuu trendikäällä Telliskiven alueella Telliskivi Creative City -kompleksissa jo 19 kesäkuuta.

”Me olemme onnistuneet pitämään uutisen salassa pitkään, mutta nyt kaikki on valmista”, toteaa Jan Broman Dagens Industrin haastattelussa.

Jan Broman perusti Tukholman museon yhdessä veljensä Per in kanssa vuonna 2010 ja heillä on edelleen 34 prosentin omistus Fotografiska Holding -yhtiöstä. Tukholmassa valokuvamuseo on noussut kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Kansainvälistyminen on kuitenkin ollut mielessä pitkään. Veljekset perustivat kansainvälistymiseen keskittyvän Fotografiska international -nimisen yrityksen jo vuonna 2013.

DI:n mukaan alussa tavoitteena oli viedä konsepti Kiinan Shanghainin, mutta rinnalle nousivat Lontoon ja New Yorkin suunnitelmat. Uusi alku nähdään alle kolmen kuukauden päästä paljon lähempänä.

Tallinnaan avattavasta museosta tulee selvästi pienempi kuin massiivisesta Tukholman lokaatiosta, mutta muuten konsepti on sama. Näyttelyitä pyritään kierrättämään ja Telliskiven museoon tulee Tukholman tapaan ravintola ja museokauppa. Tallinnan museo toimii ruotsalaislehden tietojen mukaan franchise-mallilla, kun taas New Yorkissa omistajana on Fotografiska itse.

Seuraavat askeleetkin ovat jo selvillä. Jan ja Per Broman avaavat New Yorkin Fotografiskan syyskuussa Park Avenuelle. Lontoon projekti on kesken eikä avajaisia siellä nähdä ainakaan vuoteen, kertoo Dagens Industri.