Tampere

Fysiolinelle tämä vuosi voi avata uuden ison oven markkinoille. Yhtiö uskoo nimittäin saavansa Tampereen uudelle tehtaalleen lääketehdasauditoinnin.

Vuosi avasi konsernille myös toisenlaisen oven. Koronavirus iskee kipeästi tytäryhtiö Fysioline Fressin liiketoimintaan. Fressillä on 40 Fressi-liikuntakeskusta ja kuntosalia Suomessa ja reilut 500 työntekijää.

Se on markkinakakkonen 23 miljoonan euron liikevaihdollaan.

”Toimimme Fressissä THL:n linjausten mukaan, kuten suurin osa alan yrityksistä, ja seuraamme viranomaisohjeita. Kuntosalien ryhmäkoko on supistettu alle kymmenen hengen, eikä riskiryhmille suositella tulemista. Suora asiakaspalvelu, lasten Fressi, spinning, sisäpyöräily ja saunat on suljettu”, kertoo toimitusjohtaja Hannu Välikoski.

”Uutena ideana ja koronan vastaiskuna käynnistimme verkossa Fressitv:n, jossa ohjaajamme antavat kuntoiluvinkkejä kotona oleville ihmisille. Espoo ja Vantaa ovat jo yhteistyökumppaneita, ja monia muitakin kaupunkeja on tulossa mukaan.”

Kuntosaliliiketoiminnassa kilpailu on kireää. Alalla on muutama suuri ketju ja paljon pieniä yrityksiä. Alan ykkönen on 30 miljoonan euron liikevaihdollaan ruotsalainen Elixia .

Fressilläkin oli vielä pari vuotta sitten 800 työntekijää, mutta yritysostoja tehnyt yhtiö on saneerannut.

Lääketehdasauditointi on ­yhtiön ilonaihe.

”Eihän Suomessa kovin monta auditoitua lääketehdasta ole, ja myös GMP-statuksemme (Good Manufacturing Products) on tärkeä etenkin Yhdysvaltain markkinoilla”, Välikoski sanoo.

”Toimimme Fressissä THL:n ­linjausten ­mukaan.”
Hannu Välikoski, toimitusjohtaja, Fysioline-konserni

Fysioline valmistaa lääkinnällisiä tuotteita, kuten Ice Power-kylmägeeliä, nivelvoiteita ja magnesiumvoidetta, sekä alkoholipohjaisia desinfiointiaineita ja kosmeettisia tuotteita. Se tekee myös OEM-tuotteita ja myy maahantuomiaan reseptilääkkeitä sekä nivelpistoksia.

Fysioline on monista yhtiöistä koostuva reilun 50 miljoonan euron liikevaihdon konserni. Pääpaikka on Tampere, jossa yhtiöllä on uusi tehdas ja keskusvarasto, joka toi hiljattain yhtiölle tunnustuspalkinnon. Tytäryhtiöt konsernilla on Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Saksassa.

Fysioline Oy:n alla on oma tuotevalmistus, kuntosali- ja kuntoiluvälineiden valmistus ja maahantuonti. Se tuo maahan esimerkiksi sairaaloissa käytettäviä kuntoutuslaitteita aina aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa käytettäviin kävelyrobotteihin saakka.

Nordic Healthcaren tutkimuksen mukaan meidän kuntoutuksellamme siinä voitaisiin saada vuosittain 200 miljoonan euron säästöt”, Välikoski sanoo.

Fysioline Oy teki tytäryhtiöineen viime vuonna 27 miljoonaan euron liikevaihdon. Omien tuotteiden osuus liikevaihdosta on neljännes.

Hannu Välikosken ja hänen yrityksessä työskentelevän veljensä, johtaja Pertti Välikosken, ja kolmannen omistajan, johtaja Jari Lammisen, mukaan konsernin ydinajatus on tuottaa asiakkaille terveempiä elinvuosia.

Fysioline tavoittelee Välikosken mukaan lähivuosina 10–15 prosentin vuotuista kasvua. Norjan markkinat kiinnostavat yhtiötä, ja se lienee seuraava etabloitumismaa. Viennin osuus liikevaihdosta on kymmenen prosenttia.

Yhtiö on koettanut avata vientiä myös Kiinaan, mutta se on kuulemma ”lujassa”.