Ulkomaat

Laura Kukkonen 21.3. 08:58

Gene Simmons lähti kannabisfirman markkinointipomoksi Kanadassa – laki kieltää julkkisten käytön mainonnassa

Sven Hoppe
Kiss-yhtyeestä tunnetuksi tullut Gene Simmons on viime aikoina lähtenyt mukaan monenlaiseen yritystoimintaan.

Kanada on laillistamassa kannabiksen viihdekäytön, mutta markkinointiin on tulossa tiukat säännöt.

Kanadalainen Invictus-kannabisyhtiö on nimittänyt Kiss-yhtyeen keulahahmona tunnetun Gene Simmonsin markkinointijohtajakseen. Virallisesti Simmons toimii yhtiön Chief Evangelist Officerina.

Kanadan on määrä laillistaa kannabiksen viihdekäyttö kesäkuussa. Simmonsin on tarkoitus avustaa yhtiötä tunnettuuteen ja brändiin liittyvässä strategiassa laillistamisen jälkeen.

Nimityksestä tekee mielenkiintoisen myös kanadalaisten viranomaisten suhtautuminen kannabiksen markkinointiin. Asiantuntijat ja viranomaiset ovat painottaneet, että kannabikseen liittyvien tuotteiden markkinoinnissa on pidettävä tiukka linja. Markkinointi ei saa vedota nuoriin, sitä ei saa harjoittaa sponsoroinnin kautta eikä markkinoinnissa tule hyödyntää julkkiksia.

Käytännössä kannabiksen markkinointi vertautuisi tupakkatuotteiden mainontaan. Pakkausten täytyy olla yksinkertaisia ja niistä tulee selvitä valmistaja, tuotenimi ja ainesosat.

Näin olleen Simmonsin nimityksessä voidaan nähdä kikkailua viranomaissäännöillä.

Samaa kikkaa on käyttänyt myös toinen kanadalainen kannabisyritys. Räppärinä tunnetuksi tullut Snoop Dogg sijoitti Tweed-yritykseen vuonna 2016. Tämän seurauksena Tweedin emoyhtiön, Kanadan suurimman kannabisyhtiön Canopyn osake lähti rajuun nousuun. Snoop Doggin on kerrottu sijoittaneen myös Trellis-yritykseen, joka tarjoaa palveluja kannabisyrittäjille.

Kannabisosakkeiden suosio sijoittajien keskuudessa on ollut nousussa jo parin vuoden ajan. Sijoittajat odottavat kuumeisesti markkinan kasvua ja kannabiksen laajempaa laillistamista niin Yhdysvalloissa kuin Kanadassa.

Kanada aikoo kerätä kannabiksesta tuloja valtiolle. Kanadan pääministerin Justin Trudeaun hallitus ehdotti viime syksynä yhden dollarin veroa jokaiselle grammalle laillisesti myytyä vapaa-ajan käyttöön suunnattua marijuanaa.

Ilmoituksen jälkeen kannabisosakkeet pomppasivat. Aurora Cannabis nousi 15 prosenttia ja asettui 4,64 Kanadan dollariin. Canopy Growth nousi puolestaan 3,3 prosenttia, Apharia 4,1 prosenttia ja MedReleaf 5,3 prosenttia.

Toronton entinen poliisipäällikkö, nykyinen lainsäätäjä Bill Blair on kertonut uskovansa, että kannabiksen tuoma verokertymä voisi olla vuosittain yhden miljardin Kanadan dollarin luokkaa.