Sosiaalinen media

Jori Virtanen 9.10.2018 16:18

Google joutuu sulkemaan Facebookin haastaneen palvelunsa – massiivinen tietovuoto salattiin

Colourbox

Google sulkee Facebookin suoraan haastaneen Google+ -palvelunsa seuraavan 10 kuukauden aikana. Yhtiö löysi sosiaalisesta mediastaan haavoittuvuuden, jota käyttämällä kehittäjät pääsivät käsiksi yksityiseen käyttäjädataan.

Bugia hyödyntämällä saisi pengottua Google+ -palvelusta 500 000 käyttäjän nimet, sähköpostiosoitteet, syntymäpäivät, profiilikuvat sekä sukupuolet. Googlen mukaan hyökkääjä ei saisi ongittua yhteystietoja kuten puhelinnumeroa.

Googlen mukaan 438 sovellusta on saattanut tehdä juuri näin, mutta yhtiö ei löytänyt todistusaineistoa siitä, että tätä dataa oltaisiin käytetty väärin.

The Wall Street Journal paljasti Googlen tienneen haavoittuvuudesta jo maaliskuussa, mutta ei kertonut asiasta. WSJ:n näkemän, Googlen lakiosastolle laaditun muistion mukaan Google pelkäsi massiivisen tietovuodon tuomaa vahinkoa yhtiön maineelle sekä siitä koituvia, valtioiden määräämiä tarkastusmenetelmiä.

Kuten CNBC sanoo, Google pelkäsi, että sille käy kuten Facebookille, joka sai Cambridge Analytica -tietovuotoskandaalista pahasti siipeensä.

Google puolestaan kertoo blogissaan, että se kertoi Google+ -haavoittuvuudesta vasta nyt, koska aiemmin ilmoittamisen kriteerit eivät ylittyneet. Yhtiö yrittää aina selvittää millaisesta datasta on kyse, voiko sen perusteella tunnistaa keille asiasta pitäisi kertoa, onko dataa käytetty väärin, ja voiko tietovuodosta kärsinyt uhri tehdä mitään. Tältä pohjalta kynnys ei ylittynyt.

Google+ -palvelu kehitettiin haastamaan Facebook, mutta se ei koskaan saanut samanlaista suosiota. Sen toiminnot hajautettiin eri tuotteiksi vuonna 2015, ja kuluttajille suunnattu versio on ollut pitkään pahasti henkitoreissaan.

Yhtiö aikoo sulkea palvelun seuraavan 10 kuukauden kuluessa, mutta Google+ -yritysversio pidetään edelleen hengissä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö