Googlen emoyhtiön Alphabetin osakkeet halpenivat Wall Streetin jälkikaupankäynnissä, kun yhtiö raportoi odotuksia heikommasta liikevaihdosta loka-joulukuulta.

Yhtiön C-osake oli viiden prosentin laskussa tiistaina Suomen aikaa kello 00:08.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 15,35 dollaria osakkeelta (GAAP), kun analyysipalvelu Factsetin analyytikkoennuste odotti 12,49 dollarin osakekohtaista tulosta.

Alphabetin liikevaihto oli 46,08 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat 46,94 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Sijoittajat osasivat odottaa yhtiön johdon muutosten takia uudistuksia siinä, miten yksityiskohtaista tietoa se raportoi liiketoimintansa osa-alueista. Yhtiö ilmoitti joulukuussa sen perustajien Larry Pagen ja Sergey Brinin jättävän yhtiön päivittäiset johtotehtävät ja Sundar Pichain aloittavan uutena Alphabetin toimitusjohtajana.

Yhtiö halunnee olla entistä läpinäkyvämpi raportoinnissaan viranomaisten lisääntyneen valvonnan ja sääntelyn takia. Yhteisöpalvelu Facebook on ollut Yhdysvaltain viranomaisten hampaissa datan käsittelynsä vuoksi ja yhtiö kertoi neljännen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä, että sen liikevaihdon kasvu hidastuu ensimmäisellä kvartaalilla kiristyneen sääntelyn takia.

Alphabetin omistaman YouTube-videopalvelun mainostuloista saatu liikevaihto oli 15,15 miljardia dollaria vuonna 2019. Liikevaihto kasvoi 36 prosenttia edellisestä vuodesta. Google osti YouTuben vuonna 2006 hintaan 1,65 miljardia taalaa, eikä firma ole ennen tätä tulosjulkistusta hiiskunut videopalvelun luvuista.

Videopalvelun neljännen kvartaalin mainostulojen liikevaihto oli 4,72 miljardia dollaria, kun vertailukauden liikevaihto oli 3,61 miljardia dollaria.

Googlen pilvipalvelun Google Cloudin liikevaihto oli 8,92 miljardia dollaria vuodelta 2019. Liikevaihto nousi 53 prosenttia edellisvuodesta. Neljännen kvartaalin liikevaihto oli 2,61 miljardia dollaria, kun vertailukauden liikevaihto oli 1,71 miljardia dollaria.

Sijoittajat osasivat odottaa pilvipalvelun vauhdikasta kasvua. Myös Microsoftin Azure-älypilvipalvelu ja Amazonin pilvipalvelu AWS kasvoivat molemmat huimasti neljännellä kvartaalilla.

Yhtiön liikevaihdosta ylivoimaisesti suurin osa tulee edelleen Googlesta saatavista mainostuloista. Muista kuin Googlen mainostuloista saatava liikevaihto (Google other revenues) oli 5,26 miljardia dollaria loka-joulukuulta. Segmenttiin kuuluvat muun muassa yhtiön pilvipalveluista saatava liikevaihto sekä sovelluksista, lisensoinnista, Pixel-älypuhelimista ja muista teknisistä laitteista saatava liikevaihto.

“Other bets” -segmentti aiheutti yhtiölle 2,03 miljardin dollarin liiketappion loka-joulukuussa, kun vertailukauden tappio oli 1,33 miljardia dollaria. Segmenttiin kuuluvat muun muassa Alphabetin terveydenhoitoalan tytäryhtiö Verily sekä robottiautoja kehittävä Waymo.

Myös yhtiön kolmannen kvartaalin tulos oli sijoittajille pettymys. Yhtiön osakekohtainen tulos oli 10,12 dollaria osakkeelta (GAAP), kun Refinitivin analyytikkoennuste odotti 12,42 dollarin osakekohtaista tulosta.