STT, Helsingin Sanomat, Alma Media ja Mediakunta ovat saaneet Googlen Digital News Initiative -rahastolta rahoitusta digitaalisen uutisliiketoiminnan kehittämiseen.

Uutistoimisto STT käyttää 220 000 euron rahapottinsa uutisrobotiikan kehittämiseen. U-Botiksi kutsuttavan robotin on tarkoitus tuottaa uutistekstiä automaattisesti sille annetun datan ja aiempien uutistekstien perusteella.

Robotiikkaa on käytetty suomalaismediassa esimerkiksi jääkiekko-otteluiden ja vaalien tulosuutisoinnissa. STT:n uutiskehittäjän Maija Lappalaisen kertoo M&M:lle, että STT:n projektissa uutisrobotiikkaa on tarkoitus hyödyntää tätä monipuolisemmin tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Esimerkiksi robotin käyttämien tekstipohjien luominen koneellistetaan. Sen avulla uutisrobotin käyttöä voitaisiin Lappalaisen mukaan laajentaa myös muihin aihealueisiin.

"Nyt useimmat uutisrobotit on rakennettu niin, että toimittaja kirjoittaa tekstikatkelmia ja luo sääntöjä, millä tekstikatkelmia yhdistellään. Kieliteknologian avulla pohjia on mahdollista luoda automaattisesti. Skaalautuvuus paranee siitä muihin aihealueisiin", sanoo Lappalainen.

Osa toimittajien työstä voitaisiin siirtää robotille ja samalla laajentaa uutistoimiston seuranta-alueita.

"Nyt seuraamme esimerkiksi jääkiekon SM-liigaa, mutta uutisrobotiikan avulla voitaisiin saada myös Mestis mukaan", sanoo Lappalainen.

STT:n kumppaneina projektissa ovat Turun yliopiston TurkuNLP-kieliteknologiaryhmä ja teknologiayritys Namia, joka on erikoistunut tekoälyyn perustuviin palveluihin. Projekti on kaksivuotinen. Lappalaisen mukaan robotiikkaa on tarkoitus saada STT:n toimituksen käyttöön jo projektin aikana.

STT sai Googlen innovaatiotukea myös aiemmalta rahoituskierrokselta tänä vuonna. Sen avulla STT on rakentanut Pikkulintu-työkalua verkkosivujen seurantaa varten.

HS kehittää sisällön suosittelua

Helsingin Sanomat sai Googlen rahoituskierroksella 490 000 euron potin projektiin, jossa kehitetään koneoppimiseen perustuvaa journalistisen sisällön suosittelua.

Järjestelmän tarkoituksena on oppia tuntemaan yksittäisten käyttäjien käyttötavat ja osata tarjota käyttäjälle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä oikeaan aikaan ja oikeassa asiayhteydessä. Sen lisäksi tarkoitus on välttää kupliin ajautumista.

”Lukijoita kiinnostavan sisällön lisäksi on oleellista tarjota lukijoille vaihtoehtoista lukemista myös heidän oman uutiskuplansa ulkopuolelta”, HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Alman maakunta- ja paikallislehtiin älynotifikaatioita

Alma Median maakunta- ja paikallislehtiä julkaisevan Alma Regions sai Googlelta 300 000 euron rahoituksen älynotifikaatioiden kehityshanketta varten. Alma Median mukaan tavoitteena on kehittää koneoppimiseen perustuvaa teknologiaa, joka mahdollistaisi notifikaatioiden kohdentamisen esimerkiksi kuluttajan kiinnostustenkohteiden perusteella.

Alma Regionsin digitaalisen liiketoiminnan johtajan Jussi Maaniityn mukaan notifikaatiot ovat yhä tärkeämpiä uutismedialle, koska ne tavoittavat suuria yleisöjä ja potentiaalisia tilaajia.

Markkinointi & Mainonta kuuluu Alma Media -konserniin.

Mediakunta parantaa kansainvälistymismahdollisuuksia

Journalistiliiton perustuma Mediakunta-osuuskunta saa Googlelta 50 000 euron tuen palvelujensa ja yritysmallinsa kehittämiseen. Mediakunta on Journalistiliiton jäsenille tarkoitettu osuuskunta.

Mediakunnan mukaan rahoituksen avulla kehitetään esimerkiksi osuuskunnan verkkotyökaluja ja laskutusjärjestelmää niin, että ne mahdollistaisivat esimerkiksi kansainvälistymisen nykyistä paremmin.

Googlen Digital News Initiative -kehitysrahasto rahoittaa yhteensä 150 miljoonalla eurolla eurooppalaista digitaalista uutisliiketoimintaa.

Muokattu 14.12. kello 15.39: Lisätty tieto Alma Median ja Mediakunnan saamasta rahoituksesta.