Teknologia-alan suuryritys Google lupaa maksaa kustantajille yhteensä noin miljardi dollaria journalistisista sisällöistä seuraavien kolmen vuoden aikana, kirjoittaa The Drum.

Investoinnin kärkenä on uusi mobiilituote nimeltä Google News Showcase, jonka kautta julkaisijat voivat luoda sekä hallinnoida journalistisesti tuotettuja sisältöjä.

Kyseessä on merkittävä pelinavaus, sillä Google on saanut viime vuosina kritiikkiä tekijänoikeusmaksujen välttelystä useilta kustantajilta, kuten saksalaiselta Axel Springeriltä ja yhdysvaltalaiselta News Corpilta.

Saksassa ja Brasiliassa ensimmäisenä lanseerattavan ohjelman alkuvaiheen kumppaneihin lukeutuvat saksalaislehdet Der Spiegel ja Die Zeit sekä brasilialainen päivälehti Folha de S.Paulo.

"Olen aina arvostanut korkealaatuista journalismia ja uskonut, että vilkas uutisteollisuus on kriittinen asia toimivan demokraattisen yhteiskunnan kannalta. Haluamme tehdä osuutemme auttamalla journalismia 2000-luvulla”, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai perustelee julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

Pichai viittaa tekstissään myös vuosikymmeniä jatkuneeseen median murrokseen, joka on vain kiihtynyt viime vuosina muun muassa sosiaalisen median ja mediatalojen julkaisemien maksullisten digisisältöjen myötä.

Alan sisällä aloite on otettu vastaan toiveikkain mielin. News Corpin toimitusjohtaja Robert Thomson antaa Googlelle kiitosta laadukkaan journalistisen sisällön merkityksen tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

"Edessä ovat monimutkaiset neuvottelut, mutta periaate ja ennakkotapaus ovat nyt vakiintuneet”, Thomson toteaa.

Tieto uudesta hankkeesta tulee ajankohtana, jolloin paine Googlen ja toisen media-alan jättiläiseksi nousseen alustan Facebookin ylivallan murtamisesta on kasvanut kansainvälisesti.

Kesällä Australian kilpailu- ja kuluttajakomitea on antanut hallitukselle luonnoksen lakiesityksestä, joka pakottaisi Googlen ja Facebookin maksamaan maan mediayhtiöille niiden tuottamien uutissisältöjen jakamisesta alustallaan.

Mikäli lakimuutos astuu voimaan, Australiasta tulisi ensimmäinen maa, joka velvoittaa teknologiajättiläiset maksamaan uutissisällöstä lain nojalla.