Google kirii vihdoin kilpailijoiden etumatkaa kiinni älyapureiden markkinalla. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Yhtiön uusi älyapuri Google Assistant hyödyntää tekoälylle ominaista teknologiaa, äänentunnistusta, syväoppimista ja luonnollisen kielen käsittelyä vastatessaan sille esitettyihin kysymyksiin ja muihin palvelupyyntöihin. Ensimmäinen apuriversio löytyy Googlen vastikään lanseeraamasta Allo-viestisovelluksesta.

Älyapuri on upotettu myös Googlen Home-kaiuttimeen, joka lanseerataan markkinalla tiettävästi lokakuussa.

Googlen toimitusjohtaja Nick Fox kertoo, että apuri on tarkoitus lisätä myös uusiin Android-älypuhelimiin sekä joihinkin muiden yhtiöiden valmistamiin tuotteisiin, kuten kelloihin ja autoihin.

"Tämä on uusi portti internetiin, mainontaan, e-kaupankäyntiin, joten markkinaosuus täällä on biljoonien dollarien arvoinen Googlelle ja sen kilpailijoille", arvoi tekoälyä tutkivan Allenin instituutin johtaja Oren Etzioni.

"Google saattaa pitää valta-asemastaan nykyisillä alustoilla, mutta sen on mukauduttava [uuteen]."

Moni Googlen kilpailija on jo lanseerannut oman älyapurinsa huomattavasti aiemmin. Amazon julkaisi digitaalisen assistenttinsa, Alexan vuonna 2014. Apple toi Sirin markkinoille jo vuonna 2011. Myös Microsoft lisäsi oman assistenttinsa, Cortanan, Windowsiin vuonna 2014. Facebook puolestaan on kehittänyt pitkään M-älyassistenttia Facebook Messenger -mobiilisovellukseen. Sen laajamittaista lanseerausta odotetaan vielä.

Google ei ole nimennyt assistenttiaan, sillä yhtiö haluaa korostaa assistentin mukautuvan erilaisten käyttäjien tarpeisiin. Tältä älyassistentti näyttää Googlen Allo-sovelluksessa:

ass