Teknologia

Ari Karkimo 23.5.2018 17:15 päivitetty 24.5.2018 09:44

Googlen ennakoiva haku paljasti nurjan puolensa – "Järkyttävyyden tuolla puolen"

Colourbox

Googlen hakukoneen täydennysominaisuus on usein näppärä: kirjoitat hakukenttään jotakin, ja Google yrittää arvata mitä olet hakemassa. Joskus toiminto tuottaa ikäviä yllätyksiä.

Silloin tällöin Googlea vastaan on käyty oikeuttakin siitä, että hakukone ehdottaa henkilön nimen perään vähemmän mairittelevia täydennyksiä, kuten vaikkapa roisto tai huijari.

BBC kirjoittaa, että ennakoiva haku on paljastanut nurjat puolensa. The Times (maksumuurin takana) on huomannut, että se on paljastanut niin raiskausten uhreja kuin tekijöitäkin useissa tapauksissa.

Times on löytänyt seitsemän tällaista tapausta, joissa raiskauksesta syytetyn nimellä tehty haku tarjoaa jatkoksi uhrin nimeä. Myös raiskaajan nimi saattaa paljastua uhrin nimellä haettaessa.

Raiskausuhreja tukevasta The Survivors Trust -järjestöstä on kuvailtu löydöksen olevan järkyttävyyden tuolla puolen.

Googlen ennakoiva haku pohjautuu muiden tekemiin hakuihin. Todennäköistä on, että nyt esiin nousseissa tapauksissa joku on alkujaan levittänyt uhrien ja tekijöiden henkilötietoja some-palveluissa.

Google poistaa sopimattomat ennakoinnit, kun niitä havaitsee. ”Emme salli sellaisia, jotka ovat lakien tai käytäntöjemme vastaisia”, se kommentoi BBC:lle.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?