Teknologia

Samuli Känsälä 21.9.2018 15:41

Googlen ex-työntekijä avasi sanaisen arkkunsa teknologiayhtiöiden kilpailusta: "Tästä koituu valtavia seurauksia sosiaalisille rakenteille"

Colourbox
Emarketer on ennustanut, että tänä vuonna Amerikan uusista digimainosdollareista 48 prosenttia menee Googlelle ja Facebookille.

Aiemmin Googlen palveluksessa työskennellyt Tristan Harris esittää, että teknologiayhtiöiden toiminta muokkaa ihmisluontoa.

Googlen entinen työntekijä Tristan Harris on puhunut suunsa puhtaaksi ex-työnantajastaan BBC:n Radio 4 -radiokanavalla, uutisoi The Inquisitr. Hänen mukaansa Googlea ei juurikaan kiinnosta se, millaisia vaikutuksia sen toimilla on yksilöihin ja yhteiskuntaan – kunhan vain klikkimäärät kasvavat.

Harris työskenteli Googlelle Piilaaksossa neljän vuoden ajan. Hän toimi yrityksessä muun muassa muotoilun eetikkona pohtien, kuinka teknologian avulla voitaisiin eettisesti ohjailla käyttäjien toimia ja ajatuksia.

"Ne [teknologiayhtiöt] kisaavat siitä, kuka ehtii ensimmäisenä valjastaa ihmisten viimeisetkin aivosolut omaan tarkoitukseensa. Ongelmana on, että tästä koituu valtavia seurauksia sosiaalisille rakenteille – esimerkiksi teinit kärsivät yksinäisyydestä ja syrjäytyvät", Harris sanoo.

Harris kuvailee teknologiayhtiöiden kisaa ihmisten huomiosta syöksykierteeksi, jonka valtioiden hallitukset ovat antaneet riistäytyä täysin käsistä.

"Se [teknologiayhtiöiden toiminta] muokkaa ihmisluontoa, ja sillä on seuraksia sosiaalisen kanssakäymisen kaikilla tasoilla."

Samoilla linjoilla Harrisin kanssa on muun muassa Britannian televalvoja Ofcomin Sharon White, jonka mielestä teknologiayhtiöiden toimintaa ohjailevien sääntöjen puutteella saattaa olla "perusteellisia seurauksia lapsille".

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö