Kati Riikosella on lähes 20 vuoden kokemus digitaalisen liiketoiminnan ja markkinoinnin johtamisesta ja kehittämisestä eri yrityksissä.

Riikonen on työskennellyt aiemmin muun muassa digitaaliseen markkinointiin keskittyvän Isobarin toimitusjohtajana. Vuodesta 2017 saakka hän on toiminut Googlella toimialajohtajana.

Telia on Riikosen mukaan nyt hyvin mielenkiintoisessa vaiheessa. Yritys on laajentumassa Bonnier-kaupan myötä operaattorista myös mediataloksi. Tarjoamaan kuuluu nyt myös e-urheilua, ja Telia on tehnyt viime aikoina paljon yritysostoja tietotekniikka-alalla.

”Telia on yrityksenä edelläkävijä sekä kuluttaja- että yrityskumppanina. Tämä on aivan uusi aikakausi perinteiselle teleoperaattoribisnekselle. Se avaa valtavan paljon mahdollisuuksia”, Riikonen kommentoi M&M:lle.

Riikonen kertoo viihtyneensä kaikissa työtehtävissä, joita hänen uransa varrelle on tähän mennessä kertynyt. Telian kohdalla valintaan vaikutti otollisen ajankohdan ohella myös tarjottu rooli.

”Uudessa tehtävässäni yhdistyvät sekä B-2-B- että B-2-C-puoli. Tehtävään kuuluu myös laaja datan ja analytiikan kokonaisuus, josta minulle on kertynyt viime vuosien aikana Googlella runsaasti kokemusta. Tässä yhdistyvät oikeastaan kaikki ne asiat, joita olen tehnyt urallani aiemmin palasissa.”

Telia Finlandin uusi toimitusjohtaja Heli Partanen kertoo yrityksen avaavan asiakkailleen yhä digitaalisempaa maailmaa ja jatkavan matkaansa uuden sukupolven toimijana, niin kutsuttuna New Generation Telcona.

”Kati Riikosen vahvat näytöt digitaalisen markkinoinnin johtamisesta ja kehittämisestä sekä datan ja analytiikan valjastamisesta liiketoiminnan kasvuun ovat juuri sitä, mitä tarvitsemme”, Partanen toteaa tiedotteessa.

Kriisissä piilee mahdollisuus

Suomi on ollut Riikosen kokemuksen mukaan digimarkkinoinnin tekemisessä ja osaamisessa jäljessä moneen markkinaan nähden, kun tarkastellaan nimenomaan useita perinteisiä toimialoja. Samaan aikaan Suomessa digimarkkinoinnin kärjessä kulkevat uudet toimialat.

Mukana on paljon applikaatiopohjaisia yrityksiä ja pelialan yrityksiä. Tällaisilla Rovion, Woltin ja Swappien kaltaisilla yrityksillä digitaalinen markkinointi on maailman huippua riippumatta siitä, onko se tehty Suomessa, Yhdysvalloissa vai muualla Euroopassa.

”Kun katsotaan digimarkkinointia niin sanotuilla perinteisemmillä toimialoilla, joihin kuuluvat esimerkiksi monikanavainen kauppa tai muut bränditalot, olemme Suomessa valitettavasti olleet monen vuoden ajan aika paljonkin jälkijunassa, eritoten automaation käytössä ja viime aikoina tekoälyn käytössä”, Riikonen analysoi.

Tulevaisuus näyttäytyy kuitenkin Riikosen arvion mukaan mahdollisuuksien aikana. Koronaviruksen aiheuttama epidemia ja sitä seurannut poikkeustilanne pakottaa yrityksiä myös perinteisemmiltä toimialoilta kehittämään uusia tapoja myynnille ja markkinoinnille hyvin nopealla aikataululla.

”Siinä digitaalinen myynti, digitaalinen markkinointi sekä etenkin datan ja analytiikan hyödyntäminen ovat avainasemassa. Nyt monet yritykset ovat rakentaneet muutamassa viikossa uusia ratkaisuja, kun aiemmin vastaavat hankkeet ovat vieneet jopa vuosia.”

Riikonen toivoo, että nopea digikehitys jatkuu eikä jää pelkästään koronan ruokkimaksi kriisiajankohdan ilmiöksi.

”Mikäli nyt syntynyt kipinä pidetään elossa myös kriisin jälkeen, suomalaiset yritykset saavat uutta potkua ja voivat nousta samaan sarjaan kilpailemaan muiden kansainvälisten yritysten kanssa”, Riikonen sanoo.