Buzzfeed kertoo, että Google on poistanut Play Store -sovelluskaupasta liki 600 sovellusta, joita on asennettu yhteensä yli 4,5 miljardia kertaa.

Massatuhon syynä on Googlen täyttynyt mitta. Yhtiö suivaantui siitä, että sovellusten kehittäjät hyödyntävät Play Storen avoimuutta ja julkaisevat tuotteita, jotka joko sisältävät suoraan haitakkeita tai sitten piinaavat käyttäjää poikkeuksellisen häiritsevillä mainoksilla.

Engadgetin mukaan Google määrittelee häiritsevät mainokset sellaisiksi, jotka vaikuttavat laitteen käyttämiseen tai näytön näkymään silloinkin, kun käyttäjä ei aktiivisesti käytä sovellusta joka kyseisiä mainoksia jakelee. Esimerkiksi sääntöjä rikkova sovellus voi ottaa ja töräyttää esille koko ruudun kokoisen mainoksen siinä vaiheessa, kun käyttäjä avaa puhelimen soittaakseen kaverilleen.

Google sanoo kouluttaneensa oppivaa algoritmia havaitsemaan tämänkaltaisia mainoksia. Sen avulla Google kykeni paikallistamaan huonosti käyttäytyviä sovelluksia, joiden toimintaa syynäiltiin tarkemmin.

Google varoitti rikkureita toistuvasti, mutta niitä kehittäjiä joihin toistuva varoittelu asiasta ei uponnut, Google niitti surutta pois palvelustaan.

Kirveestä sai muun muassa Cheetah Mobile, jolle ei ole ensimmäinen kerta joutua epäillyksi kyseenalaisesta toiminnasta.