Ehkä kaikkien aikojen kummallisin tuotelanseeraus on Benefonin navigointipuhelin Twig. Lanseeraus on ollut käynnissä jo yhdeksän kuukautta. Ja mitä kaikkea sinä aikana onkaan ehtinyt tapahtua! Suuria lupauksia, odottamattomia viivästyksiä, konfigurointivaikeuksia. Ennennäkemättömän vilkasta spekulaatiota keskustelupalstoilla. Kaikki suuren draaman ainekset. Armotonta hehkutusta ja kylmää dissausta. Vihaa ja rakkautta.

Ja sama on toistunut virallisessa viestinnässä: hulppeita myyntiennusteita sekä vakavia rikkeitä pörssitiedottamisessa. Mutta nyt - viimein - Twigiä todella saa kaupasta. Nimittäin helsinkiläisestä Valotainasta, joka myy Twigien lisäksi valohoitolaitteita ja espanjalaisia oliiveja.

Valotainan myymälänhoitaja Jarmo Repo , kuinka Twigit ovat menneet kaupaksi?

- Nyt on kolmisenkymmentä myyty. Kysyntä on yllättänyt.

Ette myy lainkaan muiden valmistajien kännyköitä. Miksi Twig?

- Se täydentää palvelutarjontaamme. Myymme paljon mökkituotteita, kuten aurinkosähköjärjestelmiä. Moni on kysellyt myös paikannuslaitteita, ja kun näimme Twigin mainoksen internetissä, tilasimme heti. Saattaa olla, että olemme ensimmäinen liike Helsingissä, joka myy Twigejä. Emme myy liittymiä, joten emme ole sidottuja operaattoreihin.

Teillä oli mainos ­Hesarin etusivulla torstaina. Miten se

vaikutti myyntiin?

- Eka satsi myytiin parissa tunnissa loppuun. Ja paljon on tullut kysyntää myyntimiehiltä. Myös hirvimiehet ovat olleet kiinnostuneita, mutta Twigin navigointi ei toimi maastossa.

Kuka keksi sloganin "GeiPpaaSti kännykkäkaupoille siitä, twig, twig!"?

- Se oli toimitusjohtajamme Kari Taina.

Tuliko Benefonilta ohjeistusta mainontaan?

- Ei hirveästi. Aika vapaat kädet saatiin.

Benefon Twigin viestinnällistä linjaa on tähän saakka valvonut viestintätoimisto Conexio, mutta lokakuun lopulla saapuneen tiedotteen on allekirjoittanut AC-Sanafor. Sen mukaan Twigin toimitukset jälleenmyyjille on aloitettu.

Navigoiko Twig itsensä uuteen viestintätoimistoon, Conexion toimitusjohtaja Markku Vänskä?

- Sitä olemme tässä itsekin ihmetelleet. Toimiva johto on meitä kiitellyt, mutta ylemmät tahot ovat ilmeisesti kävelleet

heidän ylitseen ja päättäneet, että viestintätoimisto Suomessa vaihtuu. Siinä firmassa tapahtuu mielenkiintoisia kuvioita koko ajan. Yritimme opettaa heille viestinnän peruslainalaisuuksia. Että totuus pitää kertoa.

Oletko huojentunut?

- En tiedä. Oli ne kuitenkin kivoja juttuja tehdä. Sanomattoman paljon tunteita tähän härpättimeen liittyy. Ei edes Nokian tuotteista kirjoiteta näin paljon.

Asteikolla 1-10, kuinka haastava asiakas

Benefon oli?

- 9.

Mutta nyt odotus on päättynyt, ja Twigejä löytyy uuden viestintätoimiston mukaan kaupoista. Soitetaan siis Veikon Koneeseen ja kysytään uuden karheaa Benefonia.

- Veikon Kone, asiakaspalvelu.

Löytyykö teiltä Benefonin Twig?

- Mikä oli merkki?

Benefon.

- Mikä oli malli?

Twig.

- Katsotaas. Joo, ei anna nyt mitään siihen.