Päijät-Hämeessä sijaitseva Padasjoen kunta julkaisi mainosvideon otsikolla "Experience nothing - Visit Padasjoki"

Videolla Padasjokea verrataan hektisiin suurkaupunkeihin New Yorkiin ja Pariisiin: "New York has everything. We have nothing."

Alle kahdessa viikossa viedeota on katsottu eri kanavissa yhteensä kymmeniä tuhansia kertoja.

Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola kertoo, että kunnassa on aiemminkin tehty aika ajoin mainosvideoita. Tällä kertaa Järvi-Hämeen Osuuspankki otti yhteyttä ja halusi tehdä yhteistyötä kunnan ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa.

"Vaihtoehtona olisi ollut isompi projekti, mutta pienen kunnan rahat eivät tahdo oikein riittää, joten päädyimme tällaiseen toteutukseen", Jaakkola sanoo.

Järvi-Hämeen Osuuspankin asiakkuuspäällikkö Villepekka Ojala kertoo, että mainosvideoprojektiin osallistuminen on pankin tapa pitää toimialueitaan elinvoimaisena.

"Keskustelimme kunnan ja yrittäjien kanssa siitä, mitä Padasjoella voitaisiin tehdä kunnan elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden hyväksi, ja mieleen tuli mainosvideo. Idea vastakkainasettelusta tuli videon tuottaneelta Dot Productions ilta", Ojala kertoo.

"Ei mitään" matkailuvalttina

Padasjoki on noin 3 000 asukkaan kunta.

"Monesti ainakin sellaiset ihmiset, jotka eivät ole juuri olleet muuallakaan, sanovat, ettei täällä ole oikein mitään, että tämä on tylsä paikka. Maailmalta vertailupohjaa saaneet taas ovat huomanneet, että täällä on paljon hienoja asioita, joita esimerkiksi kansainväliset matkailijatkin arvostaisivat, kun ne vain tulisivat ytimekkäästi esiin", kunnanjohtaja Jaakkola sanoo.

Videolla Padasjoen rauhaa ja luontoa korostetaan vertaamalla sitä suurkaupunkien hektisyyteen.

"Siinä on raju vastakohta tällaiselle rauhallisemmalle elämäntyylille. Sekään ei tarkoita mitään laiskuutta, vaan sitä, että tyydytään vähempään ja ollaan tyytyväisiä siihen, mitä on", Jaakkola sanoo.

Kertooko "Meillä ei ole mitään" -teema myös hämäläisestä vaatimattomuudesta, siitä ettei hämäläisillä stereotypian mukaisesti ole tapana tehdä itsestään numeroa?

Jaakkola naurahtaa.

"Meillähän on vähän sellainen ajattelutapa, että omakehu haisee. Katteeton lupaaminen on ehkä kaikkein pahinta, eli jos kehutaan jotakin asiaa, sen pitää olla sillä tasolla oikeasti. Mutta varmaan hämäläisyyteen kyllä kuuluu se, että ei olla eturivissä itseään kehumassa."

5 000 euron video

Kunnanjohtaja on tyytyväinen videon leviämiseen sosiaalisessa mediassa.

"Joskus mekin olemme laittaneet aika isoja rahoja johonkin mainoskampanjaan ja tavoittaneet paljon vähemmän ihmisiä kuin nyt."

Pieni kunta ei käytä markkinointiinsa suuria summia.

"Emme juurikaan mainosta televisiossa tai isoissa lehdissä. Paikallislehti leviää erittäin hyvin kesäasukkaillekin, ja olemme panostaneet siihen. Kesäisin ilmestyy paikkakunnan tarjontaa esittelevä kesälehti, jonka kustannuksiin osallistumme", Jaakkola kertoo.

Mainosvideon hinta oli 5 000 euroa, josta kunnan osuus oli 2 000 euroa. Kuvaukset tehtiin kahdessa päivässä. Videon idean keksinyt Dot Productionsin toimitusjohtaja Vesa Peltola kuvailee tehtävää positiiviseksi haasteeksi.

"Budjetti oli pieni ja mietimme, mitä sillä voi saada aikaan", Peltola sanoo.

Hän on tyytyväinen siihen, että video lähti ensin leviämään orgaanisesti, ja on nyt saanut vielä runsaasti lisää katsojia sen jälkeen, kun esimerkiksi Yle on tehnyt siitä jutun.