Viestintätoimisto Tekir in perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa on aloittanut elokuun alussa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun viestinnän johtamisen oppiaineen Visiting Fellow -tehtävässä. Kyseessä on osa-aikainen, ainakin aluksi vuoden kestävä määräaikainen tehtävä, ja Saukkomaa jatkaa myös työtään Tekirissä.

Jyväskylän yliopisto painottaa opiskelijoiden työelämätaitojen ja työelämän yhteyksien kehittämistä osana opintoja, ja Visiting Fellow on yksi tapa tuoda alan käytännön osaamista entistä tiiviimmin opetukseen. Saukkomaanerikoisalaa on viestinnän käytännön osaaminen.

”Viestintäosaaminen on digitaalisessa ympäristössä keskeinen kilpailutekijä yrityksille”, sanoo viestinnän johtamisen vastuuprofessori, varadekaani Vilma Luoma-aho Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tiedotteessa.

Viestintää on opetettu Jyväskylän kauppakorkeakoulussa vuoden 2017 alusta. Viestinnän johtamisen oppiaineesta valmistuu viestinnän strategisen johtamisen asiantuntijoita organisaatioiden tarpeisiin.

”Uusi Visiting Fellow tuo käytännön äänen suoraan luokkaamme antamaan palautetta ja ohjaamaan, mihin suuntaan opiskelijoiden kannattaisi uraa rakentaa parhaiten vastaamaan tulevaisuuden työelämää”, Luoma-aho sanoo.

Saukkomaa on kokenut johdon konsultti, toimittaja, kirjailija ja mediavaikuttaja, joka auttaa organisaatioita kriiseissä ja sparraa yritysjohtajia. Hänen mielestään on hienoa ja innostavaa päästä opettamaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

”Viestinnässä ja maineenhallinnassa tarvitaan entistä parempaa yhteistyötä hyvän tutkimuksen ja käytännön välillä. Uusi tehtäväni tarjoaa hyvän sillan Tekirin käytännön tekijöille oppia uusimman sukupolven viestintämaailmasta. Tämä yhteistyö kehittää ajatuksiamme ja muuttaa varmasti sitä maisemaa, jossa viestintää ja johtamista katsomme”, Saukkomaa kertoo.

Saukkomaan mukaan hänen opetuksensa sisältö tarkentuu vielä suunnittelupalaverissa elokuun loppupuolella, mutta aiheet liittyvät todennäköisesti työelämään, strategiaan ja strategian ja viestinnän välisiin yhteyksiin.

”Liiketoimintaymmärryksen vieminen viestinnän johtamisen opetukseen kiinnostaa minua kovasti. Samalla kiinnostaa myös vähän yrittää viedä eteenpäin omia kirjaprojektejani, jotka liittyvät esimerkiksi maineenhallintaan”, Saukkomaa kertoo M&M:lle.

”Käyn paljon puhumassa eri paikoissa, välillä myös oppilaitoksissa. Toisaalta on kiva, että on välillä vähän pitkäjänteisempikin projekti”, Saukkomaa sanoo.

Hänen mukaansa myös Tekir hyötyy yhteydestä.

”Ainakin olemme vähän tarkemmin selvillä siitä, millaista tutkimusta maailmalla tehdään. Olemme uteliaita, ja meitä kiinnostaa myös, mitä akateemisessa maailmassa tapahtuu. Keväällä Jyväskylässä käydessänikin huomasin, että on paljon asioita, joita sieltä kannattaisi seurata.”

Saukkomaa on itsekin opiskellut Jyväskylän yliopistossa. Opinnot jäivät kesken, mutta hän on myös toiminut Jyväskylän Ylioppilaslehden päätoimittajana.

”Tämähän on nostalginen paluu rikospaikalle”, Saukkomaa kommentoi uutta tehtäväänsä.

Uransa aikana Saukkomaa on perustanut kolme tv-tuotantoyhtiötä ja ollut perustamassa Radio Helsinki ä. Hän on toiminut myös HKScan in osapäiväisenä viestintäjohtajana vuosina 2010–2012. Saukkomaan perustama Tekir on vaativaan maineenhallintaan erikoistunut viestinnän konsulttiyritys, joka työllistää 32 viestinnän ja liiketoiminnan asiantuntijaa. Tekir tarjoaa palveluita lisäksi muun muassa strategiaviestinnän, talous- ja sijoittajaviestinnän ja vaikuttajaviestinnän alueilla.