Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi esittelee tiistaina 11. lokakuuta, kansainvälisenä tyttöjen päivänä tuotteen, jota maailman ei pitäisi tarvita.

Kyseessä on äitiyspakkaus 11-vuotiaalle äidille, jolla Plan International Suomi haluaa kampanjoida lapsiäitiyden raadollisuutta vastaan.

Ajatuksen 11-vuotiaan äitiyspakkauksesta on Planille suunnitellut mainostoimisto Hasan & Partners.

Arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä ympäri maailman tulee äidiksi. Moni heistä on jäänyt ilman koulutusta ja yhteiskunnan tukea. Lapsiäideillä on myös muita suurempi riski kärsiä komplikaatioista tai kuolla raskauden ja synnytyksen aikana.

Lapsiäidit ovat tavallisesti myös lapsivaimoja.

"Ajatuksella 11-vuotiaan äitiyspakkauksesta haluamme synnyttää keskustelua lapsiäitiensuuresta määrästä ja siitä maailmasta, johon kehitysmaissa elävät lapsiäidit vauvansa synnyttävät. Meille itsestään selvät asiat puuttuvat köyhyydessä eläviltä lapsiäideiltä", sanoo Plan International Suomen markkinointijohtaja Kirsi Mettälä tiedotteessa.

11-vuotiaan äitiyspakkaus on muodoltaan samankaltainen suomalaisen äitiyspakkauksen kanssa, mutta sen sisältö heijastelee kehitysmaiden lapsiäitien tarpeita ja muistuttaa, että lapsen saanut äiti on itsekin lapsi.

Pakkauksesta löytyvät sängyt niin äidille kuin lapsellekin, sillä äiti on saatettu hylätä lapsen takia. Nukkumapaikaksi tarkoitetut laatikot toimivat myös ruumisarkkuina, koska lapsiäidillä ja tämän lapsella on korkea riski kuolla synnytyksessä.

Pakkauksessa on kuvakirja vauvanhoidosta lukutaidottomille äideille, sekä kaksi lelua, joista toinen on vauvalle ja toinen lapsiäidille.

Äitiyspakkaus sisältää vielä kaksi rokotetta ja syntymätodistusta, jotka voivat puuttua myös äidiltä. Mukana pakkauksessa on myös puoli litraa vettä, jotta äiti saisi puhdasta vettä edes kerran synnytyksen jälkeen.

"Lahjoitusten avulla meillä on useita tapoja vaikuttaa vaarallisen varhaisiin raskauksiin, kuten vaikuttaminen maiden lainsäädäntöön, yhteisöjen asenteisiin ja normeihin, koulujen turvallisuuden parantaminen ja tyttöjen ja poikien kouluttaminen terveydestä, perhesuunnittelusta ja heidän omista oikeuksistaan", Mettälä sanoo.

Artikkelin otsikkoa muokattu 11.10.2016 kello 13.01.