Aku Louhimies ohjaa uuden Tuntematon sotilas -elokuvan, joka perustuu sekä tuttuun Tuntematon sotilas -romaaniin että Väinö Linna n sotakuvauksen sensuroimattomaan alkuperäisversioon, Sotaromaaniin.

Elokuvan rahoitus on varmistunut ja kuvaukset alkavat kesällä 2016. Ensi-iltaa vietetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden joulukuussa 2017.

Elokuvan pohjalta tuotetaan myös neliosainen tv-sarja.

"Tämä tarina on merkittävä osa kansallista identiteettiämme, eikä siksi saa unohtua. Se, että kerromme sen modernin elokuvatekniikan keinoin, tuo tarinan lähemmäksi myös uusia sukupolvia, joilla ei ole suhdetta Linnan teokseen tai aikaisempiin elokuviin", Louhimies kertoo tiedotteessa.

Erillinen tuotantoyhtiö

Elokuva kokonaisbudjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa. Yhden Suomen suurimmista elokuvahankkeista mahdollistaa laaja joukko rahoittajia ja tukijoita.

Suurimpia rahoittajia ovat LähiTapiola-ryhmä ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Lisäksi mukana on joukko yksityisiä sijoittajia, muun muassa Supercell in perustajajäsenet Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja Niko Derome sekä bisnesenkeli Jari Ovaskainen.

Yksityisen rahoituksen keräämisestä vastanneet ICECAPITAL Pankkiiriliikkeen Ari Lahti ja pääomasijoitusyhtiö CapMan in Ari Tolppanen ovat myös itse sijoittaneet elokuvaan.

Elokuvan markkinointiyhteistyöstä vastaa Hasan & Partners.

Uutta Tuntematon sotilas -elokuvaa varten on perustettu tuotantoyhtiö Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii MTV :n entinen toimitusjohtaja Heikki Rotko.

Tuotantoyhtiön hallituksen muut jäsenet ovat Kaiho Republic in toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Liisa Penttilä-Asikainen ja Live Nation Finland in kehitysjohtaja Kaarina Gould. Toimitusjohtajana toimii tuottaja Mikko Tenhunen.

"Projektin edetessä pidimme lähtökohtana, ettei tämänkaltaista hanketta julkisteta, ennen kuin sen rahoitus on varmistunut riittäviltä osin. Se, miten moni taho on uskonut ja sijoittanut elokuvaan, kertoo aiheen ajankohtaisuudesta", kertoo Heikki Rotko tiedotteessa.

Kolmas elokuva Linnan romaanista

Yhtenä elokuva pääyhteistyökumppaneista toimii Veikkaus. Hanketta tuetaan myös Veikkauksen voittovaroista Suomen Elokuvasäätiön kautta, joka on tehnyt miljoonan euron tukivarauspäätöksen elokuvan tuotannolle. Elokuvaa tukee myös Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tulevaisuusrahasto.

Yhteistyökumppanina toimii Puolustusvoimat ja muista kumppaneista kerrotaan syksyn aikana.

Yleisradio on varannut elokuvan ja sen pohjalta tuotettavan neliosaisen tv-sarjan televisio-oikeudet.

Kahden vuoden päästä julkaistavan Tuntematon sotilas -elokuvan käsikirjoittajat ovat Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies.

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan vuonna 1954 ilmestynyt, jatkosodan tapahtumia kuvaava romaani. Kirjasta on aiemmin tehty kaksi filmatisointia, Edvin Laine en ohjaus vuodelta 1955 ja Rauni Mollberg in vuodelta 1985.

Tuntematon sotilas -romaanin sensuroimaton versio Sotaromaani julkaistiin vuonna 2000.