Mainostoimisto TBD San Franciscossa on sulkenut ovensa. TBD:n toimitusjohtaja Jordan Warren vahvistaa asian Ad Agelle ja kertoo, että päätös oli tehtävä, koska suurin osa toimiston projekteista oli keskeytetty tai peruttu kokonaan. Toimistossa työskenteli parikymmentä henkilöä.

Vuonna 2017 avatussa toimistossa oli osaomistajana myös suomalainen Hasan & Partners Group 49 prosentin osuudella.

”Me teimme jo pari kuukautta sitten päätöksen keskusteltuamme heidän kanssaan, että emme voi rahoittaa sitä korona-ajan yli. Meidän on kohdistettava resurssimme Suomen ja Ruotsin toimintojemme suojaamiseen. Asia jäi heidän harkittavakseen”, sanoo hasan & partnersin hallituksen puheenjohtaja Ami Hasan.

Kokemuksena Amerikka oli Hasanin mukaan verraton ja opettavainen, ja joka pennin arvoista. Suomalaisia kävi myös työskentelemässä San Franciscossa ja toimistoilla oli yhteisprojekteja. Mutta toiminnan olisi pitänyt olla myös tuottavaa.

”Toimisto oli lähdössä hyvin lentoon, mutta korona ja sen vaikutukset oli korsi, joka mursi kamelin selän.”

Nyt taloudelliset resurssit on keskitettävä Suomeen ja Ruotsiin.

”Voi sanoa, että jokainen penni, jota ei jouduta lähettämään Amerikkaan, auttaa palkanmaksussa Suomessa. Ala on vapaassa pudotuksessa Suomessakin tällä hetkellä.”

Yli 30 henkilöä lomautettiin Suomessa

Suomessa hasan & partners aloitti yt-neuvottelut lomautuksista pari viikkoa sitten, joiden tuloksena on päätetty lomauttaa 25 henkilöä täysipäiväisesti 90 päiväksi ja seitsemän osapäiväisesti.

”Kun toimeksiannot vähenevät, pitää vähentää kuluja, ja mainostoimistossa 70 prosenttia on suoraan henkilösidonnaisia kuluja.”

Ami Hasan sanoo, että Suomessa alkaa näyttää jo siltä, että ollaan menossa lujaa vauhtia samaan kuin 90-luvun alussa.

”Silloinhan alasta semmonen 65 prosenttia katosi.”

Sen sijaan Hasan Groupin Perfect Fools -toimistossa Tukholmassa bisnes pyörii normaalisti tällä hetkellä. Siellä ei ole Hasanin mukaan tarvittu käynnistää edes yt-neuvotteluja.

”Kaikki tuntuu menevän siellä suunnitelmien mukaan. Toki hekin ovat kaikki etänä, mutta Ruotsissa yhteiskunta on pidetty enemmän avoimena kuin täällä. Toimeksiannot tuntuvat jatkuvan, eivätkä asiakkaat ole tehneet mitään isompia leikkauksia vielä.”

Yksi syy Ruotsin bisneksen sujumiseen on 30 henkeä työllistävän toimiston ydintekeminen.

”Perfect Fools on digitaalisempi toimisto kuin useimmat muut, ja se tuntuu olevan hyvin positioitunut markkinaan.”