Twitter-kysely mieleen jääneistä liikelahjoista kertoo, että parhaat liikelahjat ovat käyttökelpoisia ja jäävät saajan mieleen.

Hyvinä liikelahjoina mainittiin hyttyssavukierukka, vaahtosammutin, sammutuspeite, vesilämpömittari, puukkosarja, viinipullon avaaja, puutarhatyökalut sekä koteloon kasautuva mittanauha.

Käyttöön meni myös kynänmuotoinen kätevä kärkisarja, jossa oli erilaisia elektroniikassa käytettävien ruuvien vaihtokärkiä.

Torilahjakortit ovat palautteen mukaan mieluisia, oli kyse sitten mansikoista, jäätelöstä, joulukuusesta tai mummoilla teetetyistä villasukista. "Väri- ja kuviotoiveen sai esittää etukäteen. Sain sukat 15 vuotta sitten ja ovat kovassa käytössä edelleen."

Personoituihin lahjoihin kuuluu löylykauha, jonka kuuppaosaan oli kaiverrettu vastaanottajan nimi. Kauhavalta saadussa helapuukossa oli evästys "Ne josta me ei tykätä, tapethan, ne josta tykäthän, puukotethan". Puukko oli nimikoitu, siltä varalta että se unohtuisi jonkun selkään.

Jalkapallojoukkue Manchester United lahjoitti kauniin puisen nahkapäällysteisen laatikon, jossa oli kaksi vedettävää lokeroa. "Ensimmäisessä oli käsinkirjoitettu kirje ja nimellä varustettu joukkueen pelipaita. Toisessa lokerossa oli kirjanen, jossa oli painettuna, miltä työnantajan logo näyttäisi sponsorina."

Nokkeluutta lahjoissa arvostetaan. Kriisiviestinnän jälkeen joku sai patakintaan. "Eivät sormet palaneet".

Politiikan toimittaja sai ammattiliitolta pyyhkeitä. "Siis kirjaimellisesti, vaikka lahjan antanut ammattiliiton puheenjohtaja sanoi, että toimittajille ei koskaan saisi antaa pyyhkeitä."

Firman logolla varustettu istuinalusta kelpasi. "Pääsin näyttämään firmalle takapuolta."

Ruoanlaittovälineet kelpaavat

Myös riippukeinun, lintukirjan ja linnunpöntön yhdistelmästä iloittiin. "Linnunpönttö oli pahvista koottava eli maatuva".

Liikelahjana on saatu keitettyä poronkieltä sekä Lemin särää. Graavilohi oli valitettavasti pakattu suklaarasian oloiseen laatikkoon. ”Mistään ei käynyt ilmi, että se olisi pitänyt laittaa kylmään.”

Joulukuussa saadun sinappituubin viimeinen käyttöpäivä oli loppiaisena. ”En ehtinyt käyttämään."

Ruoanlaittovälineet ovat suosittu lahja. Esteettisen kirurgian sairaala lahjoitti symbolisesti pihviatulat. Leikkuulauta, piparkakkumuotit ja keittiöhakkuri menivät käyttöön. Kasvissyöjää eivät pihviveitset innostaneet, eikä juustohöylä ja -veitsisetti vegaania.

Alkoholi on yleinen lahja, mutta siinäkin on riskinsä. "Tympäännyin, koska en juuri juo viinaa".

Koskenkorvapullon etiketin päälle oli liimattu lahjoittajan logotarra. "Pidimme kollegoiden kanssa valintaa himppasen mauttomana".

Joskus pulloja tulee ylenpalttisesti. "Turhauduin kun miehen töistä tuli taloon kymmenes juomapullo."

Moni lahja on täysin turha

Täysin turhia lahjoja lueteltiin lukuisia. Sellainen oli taskukokoinen valuuttamuunnin, joka annettiin Suomen siirtyessä euroon. "Oletusvaluutta oli Unkarin forintti, mutta Suomen markkoja siinä ei ollut ollenkaan."

Hotelliketju antoi logolla varustetun yhden lautasliinarenkaan. Se ei tullut käyttöön. "Harvoin sitä kattaa pöytää hienosti vain yhdelle hengelle."

”Sähkökäyttöinen lämpöhuopa, johon on ihana kääriytyä” osoittautui patjaksi, johon oli hankala kääriytyä. Toiselle annettiin niin karhea torkkupeitto, ettei siihen voinut koskea.

Rikkinäinen pinkki sateenvarjo ei päässyt käyttöön, kuten ei myöskään samppanjavispilä. "Kuka ihmeessä haluaisi sellaista?" Metallinen sydämenmuotoinen keittiökaapin vedin jäi käyttämättä, samoin poronsarvilla varustettu viinipullon korkki.

Untuvatakkeja ja golfbageja

Moni Twitter-käyttäjä muisteli menneitä kalliiden liikelahjojen aikoja. Lahjaksi saattoi aikanaan saada nahka-, untuva- tai purjehdustakin. Golf-harrastajalle annettiin pro-opastusta, green card ja koko golf-laukku mailoineen.

Pitkäaikaiselta venäläiseltä asiakkaalta merkkipäiväksi saatu Omega Constellation -timanttisomisteinen kello säväytti. "Vähän pyörrytti kun avasin paketin." Venäläiseltä asiakkaalta on saatu myös veivillä ladattava taskulamppuradio.

Erikoisuuksien joukkoon voi luetella Dubain sheikiltä saatu Ebel-merkkinen kello ja guinealaisen kyläpäällikön lahjoittama elävä kana. Joku kertoi kantaneensa saamaansa keittiönjakkaraa Länsi-Suomesta junassa kotiin Espooseen.

"Venäläistä taidetta käsittelevä kirja oli järkälemäisyydessään suurin koskaan näkemäni kirja. Pöydän jalat notkahtivat, kun sen laittoi pöydälle."

Kulttuurilliset erot saattavat aiheuttaa kiintoisia tilanteita. Maailman suurimman matkapuhelinoperaattorin johtaja antoi suomalaiselle naisjohtajalle neuvottelujen päätteeksi solmion. Korealainen teknologiayliopisto ojensi miehille tarkoitettua ihonvalkaisurasvaa ja kasvovettä naisvieraille. "Luulivat vieraiden olevan miehiä".