Pieni kullanvärinen herätyskello pirisee tauotta 1.–30.9. taidemuseo Amos Rexin ikkunassa Helsingin Lasipalatsin sisäpihalla koko syyskuun ajan.

Kyseessä on Aamuherätys-niminen taideteos, jonka on tarkoitus herätellä ohikulkijoita tärkeän asian ääreen. Syyskuussa vietetään kansainvälistä lasten syöpien tietoisuuskuukautta.

Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön asiamies Laura Paasio toteaa, että huomiolle on tarvetta, sillä lasten syövistä tiedetään edelleen vähän ja ne nousevat harvoin julkiseen keskusteluun.

”Siksi on aika herätä asian äärelle. Ja mikäpä sopivampi hetki kuin kansainvälinen lasten syöpien tietoisuuskuukausi", Paasio kommentoi.

Suomessa noin 150 alle 15-vuotiasta lasta sairastuu Paasion mukaan vuosittain syöpään ja heistä edelleen joka viides lapsi menehtyy.

”Lisäksi syövästä selvinneistä lapsista yli 60 prosenttia kärsii jossain elämän vaiheessa syövän tai syöpähoitojen aiheuttamista myöhäishaitoista ja näin ollen ei elä tervettä aikuisuutta”, Paasio sanoo.

Lasipalatsin Amos Rexille oli luontevaa antaa tila Aamuherätys-teokselle. Helsingin Lasipalatsin toimitusjohtaja Henrik Johansson huomauttaa, että taiteella on tärkeä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä sekä tässä tapauksessa toivottavasti jopa tradition synnyttäjänä.

”Ilomielin näkisimme uuden Aamuherätyksen soivan vuoden päästä vuorostaan jossain toisessa museossa tai julkisessa tilassa – uuden taiteilijan luomuksena", Johansson kertoo tiedotteessa.

Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö on lasten syöpähoitojen kehittämiseen varoja keräävä taho, jonka tarkoituksena on varainkeruun ohella herättää aiheeseen liittyvää keskustelua.

Aamuherätys-taideteos on syntynyt Aamu Säätiön, Helsingin Lasipalatsin, Taidemuseo Amos Rexin, Teippinet.comin, N2:n sekä sisustusarkkitehti Pekka Kouhian yhteistyönä.