Helsingin kirjamessut siirretään vuodella ja korvataan tänä vuonna verkossa järjestettävällä tapahtumalla. Helsingin kirjamessut verkossa -tapahtuma toteuttaa tänä vuonna fyysisille messuille suunniteltua ohjelmaa verkossa, tapahtuma kertoo tiedotteessaan.

”Tapahtumakokonaisuus perustuu vahvasti kohtaamisille ja yhteisöllisyydelle. Tämän hetken epävarmuus heittää varjon tapahtuman ylle. Messukeskus on varautunut syksyn tapahtumissaan laajoihin erikoistoimiin, mutta ne muuttaisivat ja rajoittaisivat Helsingin Kirjamessuja liian paljon”, Helsingin kirjamessut kertoo tiedotteessaan.

Messukeskus teki päätöksen yhdessä kirja-alan toimijoiden ja kirjamessujen toimeksiantajien Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakappaliiton kanssa Helsingin Kirjamessujen kehitysryhmässä torstaina 20.8. Kaikkien kehitysryhmässä kerrotaan olleen yksimielisiä siirtämisestä ensi vuoteen.

”Olemme pahoillamme siitä, että joudumme siirtämään syksyn odotetuimman kirja-alan tapahtuman. Tänä syksynä meidän piti viettää Helsingin Kirjamessujen 20-vuotisjuhlia, mutta nyt siirrämme nämä juhlat ensi vuoteen ja silloin juhlaan on todella syytä poikkeuksellisen vuoden jälkeen”, kertoo tapahtumasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila Messukeskuksesta tiedotteessa.

”Haluamme tänä vuonna tarjota kirjavuodelle 2020, kirjailijoille ja lukijoille foorumin, jossa tuodaan esille uutuuskirjoja ja ajankohtaisia keskusteluja. Upea kirjavuosi esittäytyy tänä vuonna ainutlaatuisilla verkkomessuilla. Suunnittelemme niitä parhaillaan ja mietimme erilaisia toteutuksia. Poikkeuksellinen vuosi mahdollistaa uusia avauksia. Uskon, että verkkomessut tulevat tukemaan myös ensi vuoden Helsingin Kirjamessujen kaupallisuutta ja valtakunnallisuutta.”

Toimialan edustajat, johtaja Sakari Laiho Suomen Kustannusyhdistyksestä ja toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta kertovat tiedotteessa Helsingin Kirjamessujen olevan tärkeä tapahtuma kirja-alalle, mutta myös paljon resursseja vaativa.

”Tilanne näyttää siltä, että kirjamessujen vahvuudet, suuri kävijämäärä ja tiivis tunnelma, ikään kuin kääntyvät sitä vastaan. Nyt halutaan pitää huolta asiakkaista, kirjailijoista ja henkilökunnasta”, tiedotteessa kerrotaan.

Kirjamessujen ohjelmaa oli keväällä aloitettu valmistella yhteensä 15 lavalle, kertoo ohjelmajohtaja Ronja Salmi. Verkkotapahtuman ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 23. syyskuuta.

”Työ ei valu hukkaan, koska pääsemme toteuttamaan tapahtuman ohjelmaa verkkomessujen kautta. Kokoamme verkkomessuille ohjelman, joka kattaa kirjallisuuden eri genret, suuret tähdet, uutuudet sekä yhteiskunnalliset keskustelut. Tänä vuonna ohjelman teemana on tulevaisuus. Tiedotamme uusista avauksista lähempänä tapahtumaa. Kulunut kevät on sysännyt monia kirjallisuuden pariin ja uskon, että tuo kiinnostus kantaa syksyyn ja siitä eteenpäin.”

Helsingin Kirjamessujen näytteilleasettajien osallistuminen siirtyy vuoteen 2021, messut kertovat.