Johanna Haltia oli pitkään ihmetellyt, miksei Suomessa ole omia outlet-kyliä. Suomalainen jos joku sopii outletin asiakkaaksi: olemmehan me hintatietoista ja tarjous­aktivoituvaa kansaa.

Viisi vuotta sitten Haltia sai kuulla, että yksityissijoittajat kaavailevat Helsinkiin ensimmäistä outlet-kylää. Kaavailut käyvät toteen marraskuussa, jolloin Helsinki Outlet aukeaa Helsingin ja Vantaan rajalle, ja Haltia aloittaa sen johtajana.

Muodista innostuva Haltia on vähittäiskauppa-alan konkari ja outlet-kylien suurkuluttaja. Hän matkustaa paljon Euroopassa ja vierailee jokaisella reissullaan vähintään yhdessä outletissa.

”Esikuvat löytyvät etenkin Norjasta ja Hollannista. Yksi lempioutlettini on hollantilainen Roosendaal , joka sopii vertailukohdaksi myös meille”, Haltia kertoo.

15 000 neliömetrin Helsinki Outlet on kooltaan outlet-kylien keskiluokkaa. Ostoskylän 40 liikkeen joukkoon mahtuu kansainvälisiä ja suomalaisia brändejä Hugo Bossista Marimekkoon.

Haltialla on takanaan pitkä ura vähittäiskaupan alalla. Yli kymmenen vuoden ajan hän on luotsannut muun muassa suuria kauppakeskuksia, viimeisimpänä Helsingin Itistä.

”Käsillä on ostamisen uusi aikakausi. Spontaani shoppailu on vähentynyt, kun valveutuneet kuluttajat vertailevat vaihtoehtoja ja hintoja verkossa.”

Vähittäiskaupan ala elää haastavia aikoja, joista osansa saavat etenkin kauppakeskukset. Suuret ostoskeskukset kamppailevat tyhjien neliöiden ja hitaiden vuokralaisneuvottelujen kanssa. Ostaminen siirtyy yhä enemmän verkkoon, mikä kurittaa kivijalkamyymälöitä.

”Outletit ovat toimialallaan poikkeus. Viimeisten kymmenen vuoden aikana niiden myynti on kasvanut yli 200 prosenttia.”

Verkkokauppa ei uhkaa outletia, sillä outlet tarjoaa kaikista tuotteistaan poikkeuksetta parhaan tarjoushinnan. Tavoitteet tulevalle Outletille ovat kovat. Eurooppalaiset outlet-kylät tuottavat keskimäärin 4 500 euroa neliöltä, ja Haltia haluaa päästä keskiarvon paremmalle puolelle. Kävijätavoite on sekin korkealla, kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa.