Helsinki nousi vuonna 2017 Euroopan ja mahdollisesti koko maailman vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi. Matkustajia kulki kaiken kaikkiaan 12,3 miljoonaa vuoden aikana.

Erityisesti Tallinnan-linjalla matkustusmäärät kasvavat voimakkaasti. Varsinkin kansainvälinen risteilyliikenne kasvoi voimakkaasti. Suomi ja Itämeri kasvattavat suosiotaan erityisesti aasialaisten matkustajien keskuudessa.

2017 Helsingin Sataman laivamatkustajien kokonaismäärä kasvoi 2,4 % verrattuna edelliseen vuoteen. Pelkästään linjaliikenteen matkustajamäärä kasvoi 1,8 %, määrä oli 11,8 miljoonaa. Tallinnan ja Helsingin välillä kulki 9 miljoonaa matkustajaa. Tukholman ja Helsingin välillä kulki 2,3 miljoonaa matkustajaa, mikä on 0,1 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Helsingissä vieraili viime vuonna 266 alusta ja 478 000 kansainvälistä risteilymatkustajaa, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Kasvua edellisvuoteen oli peräti 16,8 prosenttia.

"Helsingin Satama on vastannut kysyntään kasvattamalla merkittävästi nopean reittiliikenteen kapasiteettiaan Tallinnan suuntaan ottamalla helmikuussa 2017 käyttöön uuden Länsiterminaali 2:den aluejärjestelyineen," sanoo Helsingin Sataman matkustajasatamista vastaava johtaja Kari Noroviita sataman tiedotteessa.

Vuosittain merimatkustajat tuovat pääkaupunkiseudulle reilut 805 miljoonaa euroa. Satamaan liittyvien toimintojen liikevaihdon yhteenlaskettu arvo on noin 1,6 miljardia euroa ja sataman arvioidaan työllistävän kerrannaisvaikutuksineen 15 000 henkilöä.

Rahtiliikenteessä Helsingin Satama ylsi 2017 huippulukemiinsa ja nousi kärkeen ulkomaanliikenteen yleissatamana. Ulkomaanliikennettä oli yhteensä 14 miljoonaa tonnia, kasvua oli 14,3 prosenttia.

Kaikkiaan tavaraa Helsingin Satamien kautta kulki yhteensä 14,3 miljoonaa tonnia (+14,2 %), josta tuontia oli 7,3 miljoonaa tonnia (+13,2 %) ja vientiä 6,9 miljoonaa tonnia (+14,6 %).

"Kontti- ja roro-alusten koot kasvavat, ja kehitys on ollut samankaltainen jo useamman vuoden. Liikennemäärien kasvua on odotettavissa myös jatkossa," arvioi Vuosaaren sataman johtaja Jukka Kallio .