Tänään alkavan Helsinki Cupin taloudellinen vaikutus Helsingin alueeseen on vuosittain merkittävä, kertoo Helsinki Cup in toimitusjohtaja Kirsi Kavanne. Tutkimusyritys Sponsor Insight in tekemän selvityksen mukaan tapahtuman yhteydessä kulutetaan yhteensä 13–15 miljoonaa euroa, josta Helsingin ulkopuolelta tulleet kävijät tuovat 2,5–3,5 miljoonaa euroa.

Helsinki Cup Oy:n liikevaihto on ollut kasvussa viime vuodet. Se on ponnistanut 1,3 miljoonan euron liikevaihdosta 1,7 miljoonan euron liikevaihtoon vuosina 2016–2018. Tälle vuodelle Kavanne povaa saman kokoista liikevaihtoa kuin viime vuodelle, eli 1,7 miljoonaa euroa.

Kavanne kertoo yhtiön investoineen ahkerasti. Helsinki Cupin tulos tipahti viime vuonna 87 000 euron liiketuloksesta 48 000 euron tulokseen strategisten investointien vuoksi.

”Tuemme tyttöjoukkueita ja ulkomaisia joukkueita, ja olemme tehneet suunnitelmallisia toimenpiteitä yrityksessä. Turnausta täytyy kehittää”, Kavanne sanoo.

Helsinki Cup on aikoinaan mielletty enemmän poikien turnaukseksi. Nyt yritys on viidessä vuodessa kaksinkertaistanut tyttöjoukkueiden määrän 60:sta 170:ään. Poikajoukkueita on silti rutkasti enemmän, sillä joukkueita on yhteensä vajaa 1 400.

Kavanteen mukaan tyttöjen jalkapalloon investoiminen kasvattaa hedelmää.

”Mitä enemmän meillä on tyttöjä mukana, sitä enemmän saamme myös ulkomaisia joukkueita tänne vastukseksi.”

Kaikkiaan pelaajia saapuu turnaukseen 22 000 ja joukkueita 1 370. Koko osallistujamäärä oli viime vuonna Sponsor Insightin mukaan 250 000 ihmistä viikon aikana.

Helsinki Cup -yhtiö on urheiluseurojen omistuksessa: omistajat ovat tällä hetkellä HJK ja FC Honka ry.

Tapahtuma tahtoo työllistää nuoria

Viisi vuotta sitten tapahtumaa tapahtumaa tehtiin talkootyönä pelaajien vanhempien voimin. Nyt Helsinki Cup työllistää 400 ihmistä. Osa erotuomareista tulee muista maista.

Kavanne kertoo tapahtuman olevan tärkeä suomalaisten nuorten työllistäjä. Helsinki Cupissa nuori voi päästä kokemaan ensimmäisen työpaikkansa kansainvälisessä ympäristössä. Turnaushenkilökunta koulutetaan kioskeihin ja ensiaputoimintaan.

”Toki kun henkilöitä sitoutetaan, ja heille maksetaan palkkaa, niin myös työpanos on parempi.”

Tällä viikolla ennen kisojen alkua Helsinki Cup tekee töitä urakalla: jalkapallokenttiä valmistellaan ja kioskeja siirretään paikoilleen. Ensimmäiset turnausvieraat saapuivat torstaina.

Vaikka turnauksen aika on kiireisintä aikaa, tapahtuman eteen tehdään töitä ympäri vuoden. Helsinki Cupia aletaan suunnittelemaan seuraavalle vuodelle jo ennen kuin tämän vuoden tapahtuma alkaa. Helsinki Cup alkoi suunnitella vuoden 2020 tapahtumaa tämän vuoden keväällä, koska ensi vuotta halutaan markkinoida jo tämän kesän tapahtumassa.

”Ilmoittautuminen turnaukseen alkaa 15. syyskuuta. Syksy on hyvinkin tiivistä työtä, kun teemme myyntityötä ulkomaille ja kotimaahan ja kumppaneiden parissa.”

Tapahtuma on linjassa Helsingin strategian kanssa

Helsinki Cupista tuli velaton vuonna 2017, kun se sai maksettua pois 100 000 euron pääomalainan. Se maksoi tällöin omistajilleen ensimmäistä kertaa osinkoa, yhteensä 50 000 euroa. Kavanteen mukaan osinkoa maksettiin myös viime vuonna. Tämän vuoden osalta päätöksiä ei ole tehty vielä.

Kavanteen mukaan kymmenessä vuodessa joukkuemäärät ovat tuplaantuneet. Niin turnauksen sisältöä kuin markkinointia on kehitetty. Hän iloitsee eritoten pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista.

”Ilman Helsingin kaupungin tukea ja yhteistyökumppaneita olisi hankala pyörittää tätä. Ne ovat meille äärimmäisen tärkeitä.”

Helsingin kaupunkistrategia tavoittelee kansainvälistä ja elävää Helsinkiä, sanoo Helsingin kaupungin kansainvälisten kulttuuri- ja urheilutapahtumien kumppanuuksien asiantuntija Saila Machere.

Hänen mukaansa turnaus täyttää kaupunkia hyvänä ajankohtana heinäkuussa, kun noin 20 000 osallistujaa liki 20 maasta saapuu Helsinkiin.

Yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista on toista vuotta OP Pankinpääkaupunkiseudun osasto OP Helsinki.

Henkilöasiakkuuksien johtaja Tiina Mäkelä sanoo, että OP Helsinki arvostaa kansainvälistä näkyvyyttä. Ykköstavoite on hänen mukaansa on yhteisöllisyyden, liikunnan ja monikulttuurisuuden lisääminen.

Hän ei kerro sponsoroinnin suuruusluokkaa.

”Sanotaan näin, että Helsinki Cup on yksi merkittävimmistä yhteistyökumppanuuksistamme vuoden aikana.”