Helsinki Design Awards palkitsee tekijöitä ja muotoilua edistäneitä organisaatioita sekä innovaatioita, jotka on toteutettu viimeisen vuoden aikana. Suomalaisen muotoilun juhlaa vietettiin keskiviikkona 11. syyskuuta Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla, Erottaja 2:ssa.

Elämäntyö-palkinto myönnettiin Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Muotoilun laitoksen emeritusprofessori Pekka Korvenmaalle.

Vuoden lupaukseksi nimitettiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tähtäävä voittoa tavoittelematon järjestö Compensate. Vaatevalmistaja Samuji palkittiin Vuoden teosta. Vuoden tuotteeksi valittiin puolestaan teknologiayritys Varjon virtuaalistodellisuustuote. VR-1 on valittu Vuoden tuotteeksi.

Finalistit ja voittajat valitsi tuomaristo, johon kuului muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola, ilmastonmuutosstrategioiden ja systeemisten ratkaisujen asiantuntija Jussi Impiö, kuraattori Suvi Saloniemi, professori Yrjö Sotamaa, suunnittelija Aleksi Kuokka.

Tänä vuonna tuomaristo halusi painottaa valinnoissaan kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisten ratkaisujen edistämistä Helsinki Design Weekin Oppimisilmasto-teemaa mukaillen.

Finalistien työt ovat esillä festivaalin ajan Erottaja 2 -palatsin kaikille avoimissa näyttelytiloissa ensimmäisessä kerroksessa. Näyttelyvieraat sekä Weeklyn lukijat ovat saaneet äänestää suosikkiaan. Äänestyksen perusteella jaettiin Yleisön suosikki -palkinto, jonka sai Karin Widnäsin Fiskarsiin perustama KWUM museo.

Vuonna 2009 perustettu, nyt Vuoden Teko -palkinnon vastaanottanut Samuji on luova studio ja lifestyle-brändi, jonka tavoitteena on tuottaa kestävää ja ajatonta designia.

Samuji-tuoteperheeseen kuuluu kahdesti vuodessa esiteltävä naistenvaatemallisto sekä syksyllä 2014 julkaistu Koti-sisustusmallisto. Samujin perustaja ja luova johtaja on suomalainen vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski.

Samuji on kamppaillut viime aikoina talousvaikeuksien kanssa. Brändi järjesti syksyn alussa joukkorahoituskampanjan, jonka minimitavoitteeksi asetettiin 150 000 euroa.

Lue lisää: Välittömän konkurssin välttävän Samujin perustaja Samu-Jussi Koski: ”Toivomme, että varsinaiseen tavoitteeseen voitaisiin päästä, mutta se olisi jo aika hurja saavutus”

Lue lisää: Samuji pääsi joukkorahoituskampanjansa minimitavoitteeseen – varsinaiseen tavoitteeseen on silti vielä matkaa

Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa järjestetyn kampanjan minimitavoite ylittyi ja Samuji onnistui näin välttämään välittömän konkurssin.

Kosken mukaan tuore huomionosoitus tulee hyvään aikaan, kun usko omaan tekemiseen on haastavina aikoina ollut välillä koetuksella.

“Nyt koetamme selvitä Samujin kanssa sen historian pahimmasta karikosta. Ja jos selvitään, niin juhlitaan yrityksen 10-vuotista taivalta”, kertoo Koski.

“Samuji luo tuotteita, jotka kestävät kulttuurisesti ja materiaalisesti aikaa. Tuotteita, joilla on jälleenmyyntiarvoa. Yritystä ja brändiä on rakennettu kymmenen vuotta, ja kun tultiin hädän tilanteeseen, asiakassuhteet kestivät ja joukkorahoitus saatiin kasaan”, tuomaristo perustelee valintaansa.

Elämäntyöpalkinnon saanut Pekka Korvenmaa on kansainvälisesti tunnettu taiteen ja muotoilun historioitsija, jonka teoksia on käännetty usealle kielelle. Professorina Korvenmaa on avannut muotoilun, yhteiskunnan ja kulttuurin kontekstia korkeakoulun monikansalliselle opiskelijayhteisölle.

“Nyt saamani tunnustus on hieno, tärkeä. Taideteollisuus, design, väreilee niin monitahoisesti materiaalien, taiteen, taidekäsityön, digimaailman, tutkimuksen, opetuksen ja yllä ja sisällä. Ja on ihana nähdä kuinka nuoremmat polvet tekevät sen, mitä me vain toivoimme muutama vuosikymmen sitten! Sekä: en minäkään syrjään mene. Työ jatkuu!”, Pekka Korvenmaa kommentoi tiedotteessa.

“Korvenmaa on muotoiluntutkimuksen ja muotoiluhistorian pioneeri, joka on tehnyt pitkän uran opetuksen ja tutkimuksen parissa edistäen suomalaisen muotoilun tunnettavuutta kansainvälisesti ja kansallisesti”, perustelee tuomaristo.

Vuoden lupaus -palkinnon saanut Compensate on vuonna 2018 perustettu voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmastonmuutos tarjoamalla ihmisille keinoja elää hiilinegatiivisesti. Säätiö tuo yksilöt ja yritykset yhteen tekemään konkreettisia ilmastotekoja.

Compensate tarjoaa verkkosivuillaan jokaiselle mahdollisuuden kompensoida vuosittaisen hiilijalanjälkensä sekä mahdollistaa kuluttajalle ostosten hiilipäästöjen kompensoimisen heti ostosten yhteydessä. Näin ihmiset tulevat tietoisiksi valintojensa vaikutuksesta ilmastolle ja ymmärtävät paremmin omaa hiilijalanjälkeään.

Elokuun loppuun mennessä Compensaten avulla ilmakehästä on poistettu noin 50 000 tonnia hiilidioksidia, istutettu 735 000 puuta ja suojeltu 270 jalkapallokentän verran metsää.

Helsinki Design Awardsin Vuoden lupaus -sarjan voitto on Compensaten brändijohtaja Minna Kaitalan mukaan säätiölle meille suuri kunnia ja osoitus siitä, että Compensate on tekemässä oikeita asioita.

”Haluamme tuoda ihmisille toivoa ja mahdollisuuden vaikuttaa. Kun vastuunkantaminen tehdään mahdolliseksi yksilölle, myös vallitsevat systeemiset rakenteet alkavat muuttua sen myötä. Uskomme, että kuluttajakäyttäytyminen muuttuu nopeasti, kun hiilidioksidin hinta tehdään näkyväksi ihmisten arjessa ja ostohetkissä”, toteaa Minna Kaitala.

“Hiilidioksidipäästöjen nopea vähentäminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Compensaten kautta ihmiset voivat paitsi rahoittaa tärkeitä hankkeita, niin erityisesti kiinnittää huomiota oman hiilijalanjälkensä muodostumiseen ja löytää keinoja sen tehokkaaseen pienentämiseen. Mielenkiintoinen, innovatiivinen, selkeä ja läpinäkyvä kompensaatiopalvelu” tuomaristo perustelee.

Vuoden tuotteeksi valittu Varjo VR-1 on maailman ensimmäinen täydellisellä ihmissilmän tasoisella resoluutiolla toimiva virtuaalitodellisuustuote. Varjo on vuonna 2016 perustettu suomalainen teknologiayritys joka valmistaa maailman johtavia VR/XR-tuotteita ammattilaiskäyttöön.

Yhtiön mukaan sen visiona on ollut mullistaa ihmisen luovuus ja tehokkuus tuotteilla, jotka saumattomasti yhdistävät todellisuuden ja virtuaalisen maailman.

Tuotteiden tekemisessä ei ole tehty kompromisseja ja Varjon VR-1 tuote on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi ja keulakuvaksi siitä, miten tulevaisuutta luodaan huipputeknologian ja huippumuotoilun yhdistelmällä. Olemme otettuja ja iloisia siitä että onnistuneen huippumuotoilun ja huipputeknologian yhdistäminen on saanut huomiota niin kansainvälisesti kuin myös Suomessakin.”

Tuomariston mukaan “tuote on maailman paras omalla alueellaan. Se integroi monta osaamisen osa-aluetta ja tulee vaikuttamaan meidän kaikkien elämään. Tuote on jo siellä, mihin kehitys on menossa”.