Suomen valokuvataiteen museo avaa kesäkuussa uuden K1-museon Helsingin ydinkeskustaan kauppakeskus Kämp Gallerian pohjakerrokseen.

”Ensimmäinen puhelu oli vuosi sitten. Avajaisia juhlitaan Helsinki- päivänä 12. kesäkuuta”, kertoo Suomen valokuvataiteen museon museonjohtaja Elina Heikka.

”Haluamme luoda vetovoimaisen kohteen”, Heikka jatkaa.

Kämp Gallerian kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen uskoo kävijämäärän lisääntyvän huomattavasti Valokuvataiteen museon myötä. Esimerkiksi valokuvataiteen museon Vivian Maier -näyttely houkutteli ensimmäisen kuukautensa aikana Kaapelitehtaalle noin 15 000 vierasta.

Kämp Galleria on tehnyt vahvaa uudistustyötä muutaman viime vuoden ajan. Keskuksen toiseen kerrokseen syksyllä 2018 avattu suomalaisen ja skandinaavisen muodin keskus Kämp Garden on ollut menestys sekä myynnin että kävijöiden suhteen.

Pohjakerroksen uudistuksen myötä kokonaisuus on Pasasen mukaan hyvällä mallilla, vaikka kehitystyö jatkuu.

Pasanen puhuu elämyksistä, jotka saavat viihtymään kauppakeskuksessa pidempään.

”Tiedustelimme myös yrittäjiltä, mitä uutta he kauppakeskukseen kaipaisivat. Kulttuurielämykset nousivat korkealle heidänkin toiveissaan”, Pasanen kertoo.

Ilmarisella (kiinteistön hallinnoija) on vahva halu kehittää koko keskusta-aluetta, jotta ihmiset viihtyvät ja viettävät aikaa siellä”, hän lisää.

Kun puhutaan valokuvamuseosta keskustassa, tulee mieleen Fotografiska Tukholmassa ja Tallinnassa. Elina Heikka kehuu naapureita, mutta muistuttaa, että Suomen valokuvataiteen museo on Euroopan vanhin valokuvamuseo.

”Fotografiska on luonut luottamusta valokuvan vetovoimaan”, sanoo Heikka.

K1:n ensimmäisen näyttelyn aihetta ei vielä paljasteta, mutta esillä tulee olemaan kansainvälinen nimi. Keskeinen sijainti tullee houkuttelemaan myös turisteja enemmän kuin Kaapelitehtaan nykyinen näyttelytila.

”Alussa meidän pitää miettiä myös tunnettuutta. Myöhemmin voimme sitten ottaa enemmän riskejä.”

Museonjohtaja Heikka korostaa, että museon nykyiset tilat, eli näyttelytila ja hallinnolliset ja muut toiminnot, jatkavat normaalisti Kaapelitehtaalla. Keskustan noin tuhannen neliön uuteen lokaatioon tulee näyttelytila, museokauppa ja ravintola.

”Kaapelitehdas jatkaa, ja K1 täydentää sitä”, Heikka kiteyttää.

Ravintolapalvelut ovat sekä modernille museolle että kauppakeskukselle tärkeitä, kun puhutaan viipymisestä ja viihtymisestä.

Kämp Gallerian alakertaan museon yhteyteen tulevaa Glass-nimistä ravintolaa pyörittävät Jarkko Myllymäki ja Yrjänä Raitanen. Glassin yhteyteen tulee myös kaksikon kahvila ja baari. Ravintolalla on mahdollisuus olla auki myös iltaisin yöhön asti.

”Museo ja ravintola muodostavat yhdessä elämyksen, joka on hyvä vaihtoehto yritysjuhliinkin”, suunnittelee Yrjänä Raitanen.

Muun muassa Juuri-ravintolassa vaikuttanut Myllymäki kertoo Glassin keittiön keskittyvän kasvisruokiin, mutta se tarjoilee myös lihaa.

”Pohjolan makua ja siihen twistiä”, Myllymäki maalailee.