Helsinkiläisen virtuaalitodellisuustudio Zoan in kehittämä virtuaalinen VR-Helsinki on sijoittunut toiseksi San Franciscossa järjestettävässä Unreal Experience Design Awards -kilpailussa, johon osallistui satoja töitä ympäri maailman.

"Astuimme Suomesta suoraan 3D- ja VR-teknologian kovimpaan liigaan", Zoanin toimitusjohtaja Miikka Rosendahl iloitsee.

VR-Helsinki hyödyntää uusinta raytracing-teknologiaa, jossa valo ja heijastukset tuodaan osaksi valokuvarealistista tietokonegrafiikkaa.

"Kaupungista tulee niin realistinen, että sitä on vaikea erottaa aidosta. Se todella tempaa mukaansa, kun vielä lisätään musiikkia ja visuaalisia efektejä."

Palkinnon kunniaksi pelijätti Epic Games sekä teknologiayhtiöt HP ja Nvidia kutsuivat helsinkiläiset osastonsa vetonaulaksi Piilaakson GTC-teknologiakonferenssiin, yhdessä HBO:n Silicon Valley -sarjan virtuaaliversion kanssa.

Virtuaalimatkailu tulee

Rosendahlin mukaan lentämistä aletaan korvata VR-matkailulla ja 10-20 vuoden kuluttua ihmiset matkustavat jo enemmän virtuaalisesti kuin fyysisesti.

"Matkailu alkaa tavoittaa uusia kohderyhmiä, kun se onnistuu kotisohvalta, eikä enää vaadi kalliin lentolipun hankkimista. Voi matkata kohtaamaan niin oikeassa kuin virtuaalimaailmassa tapaamiansa ystäviä, aikamatkustaa oman kaupungin menneisyyteen tai simuloituun tulevaisuuteen. Meistä monesta tulee oman fyysisen asuinkaupungin lisäksi eri paikkojen virtuaalikaupunkilaisia."

Virtuaalimaailmassa tapahtuvia asioita ja ilmiöitä aletaan uutisoida samaan tapaan, kuin reaalimaailman tapahtumia, Rosendahl väittää.

Kulutuskäyttäytyminen on jo muuttumassa, sillä nuoret sukupolvet ovat tottuneet maksamaan digitaalisesta omaisuudesta peleissä.

"Peleissä tapahtunut kehitys alkaa siirtyä virtuaalimaailmaan ja luoda uusia ansaintamalleja. Saattaa kuulostaa utopistiselta, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon sosiaalinen media on kymmenessä vuodessa muuttanut tapojamme kuluttaa mediaa."

Markkinointia ja kaupunkisuunnittelua

VR-ympäristöt ovat olleet jo vuosia käytössä yrityspuolella teollisuudessa, koulutuksessa ja kiinteistöliiketoiminnassa. Niillä voi visualisoida tuotteita, joita ei ole olemassa, kouluttaa vaikeita tai vaarallisia asioita ja myydä rakenteilla olevia kiinteistöjä tai tiloja.

Kuluttajapuolella hype ehti nousta ja romahtaa alas. Laitteiden kehittyessä ja hintojen laskiessa monia sovelluskohteita odotetaan löytyvän alueilla, kuten viihde, markkinointi, historia, musiikki ja matkailu.

VR-Helsinki on 3D-mallintamalla tuotettu kaupungin digitaalinen kaksonen.

"Seuraavassa kehitysvaiheessa on tavoite saada mukaan kumppaneita, jotka haluavat tarjota vieraille elämyksiä tai testata omaa brändiään virtuaalisessa kaupungissa", Rosendahl kertoo.

Helsingin kaupungin tavoite on olla kestävän matkailun edelläkävijä kasvavan ympäristötietoisuuden ajaessa matkailijoita hakemaan uusia vaihtoehtoja.

"Virtuaalisuus on kiinnostava uusi tapa kokea Helsinki ja matkustaa sekä paikkoihin että aikakausiin. Kyseessä on osa kaupunkimarkkinointia, joka tukee niin kongressi- ja yritystapahtumamyyntiä kuin suurtapahtumien houkuttelua kaupunkiin, koska sen avulla on mahdollista simuloida tulevaa tapahtumaa", Helsinki Marketing in toimitusjohtaja Laura Aalto sanoo.

Digitaalinen kaksonen antaa mahdollisuuden hahmottaa kaupunkisuunnittelun vaihtoehtoja ennen kuin mitään rakennetaan.

"Virtuaalisen Helsingin avulla voimme tehdä analyysejä ja simulaatioita, joiden avulla saadaan paras mahdollinen kaupunki aikaiseksi", Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama luonnehtii.