Hampurilaisketju Hesburger on toteuttanut dokumenttielokuvan, jossa se painottaa yksilön ja myös yritysten ympäristö- ja ilmastovastuuta. Dokumentti käsittelee yksilöiden kautta näitä neljää, merkittävästi hiilidioksidipäästöihin vaikuttavaa teemaa.

Yksi niistä on lihankulutus, joka osuu lähelle Hesburgerin omaa toimintaa.

Hesburgerin perustajat Heikki ja Kirsti Salmela kertovat dokumentissa, että hampurilaisketju kehittää uudenlaisia, kasviproteiinipohjaisia tuotteita.

"Teemme tämän vain sen takia, että toteutamme monen asiakkaan toiveita ja ehkä saamme ihmisiä myös muuttamaan ostotottumuksiaan. Jos asiakkaamme eivät syö lihaa, totta kai meidän on pakko luopua siitä", Heikki Salmela sanoo.

Heikki Salmela toteaa olevansa kauhuissaan maailman tilasta ja muistuttaa, etteivät suomalaiset ole ympäristö- ja ilmastoasioissa mallioppilaita.

"Ainoa tapa saada asiat kuntoon on se, että luonnon saastuttaminen maksaa. Luonnon saastuttaminen on liian halpaa tällä hetkellä."

Helsburger kysyy: Mistä olisit valmis luopumaan pitääksesi maailman?

Dokumentissa oman tarinansa kertoo muun muassa Terra Gasin yrittäjä Mikko Ravi, joka muuttaa tavallisia autoja kulkemaan biokaasulla. Lisäksi vanhemmuuden ilmastotaakasta puhuu ilmastoaktivisti Leo Stranius ja lentämisen päästöihin tarttuu himomatkailija Senni Koskenvesa.

Dokumentin ja siihen liittyvän kampanjan markkinointitoimistona on Drama Queen. Luova johtaja Matias Mero kertoo, että ympäristöteeman käsittely haluttiin hoitaa huolella, jotta vältytään viherpesuväitteiltä ja tuomitsevalta otteelta.

Teeman monipuolisuuden vuoksi sisällön muodoksi valikoitui dokumenttielokuva, jonka on ohjannut Iris Olsson. Tuotantoyhtiönä on Grillifilms.

Lopputuloksena on 12-minuuttinen filmi, jonka viisi päähenkilöä kertovat omia kokemuksiaan ja pohdintojaan ympäristöteoista sekä siitä, mitä yksi ihminen voi tehdä vaikuttaakseen.

"Mietin sitä, että tulevaisuudessa lapseni saattavat kysyä, mitä tein silloin, kun jotain vielä pystyi tekemään ilmastokysymyksen suhteen. Voin sanoa, että olen yrittänyt tosissani", Leo Stranius pohtii.

"En halua, että matkustaminen ikinä loppuu, vaan ne tavat muuttuvat ja sitä aletaan tehdä kestävämmin", Senni Koskenvesa toteaa.

"Olen optimistinen siinä, että yksi ihminen voi vaikuttaa. Minä ainakin olen vaikuttanut – ties kuinka monta autoa olen muuttanut käymään biokaasulla", Mikko Ravi sanoo.

hese

Dokumentin lisäksi kampanjaa varten on tuotettu sosiaalisen median tahtiin sopivia lyhyempiä videoita, joissa dokumentin henkilöt antavat vinkkejään. Herburger toteuttaa aiheen tiimoilta myös mittavan mainoskampanjan, joka kannustaa katsomaan ilmastodokumentin kokonaisuudessaan.