TYÖOLOT

22.4.2008 10:37 päivitetty 4.2.2016 10:21

Hikipaja tekee yhä bränditossusi

Suurimmatkin urheilubrändit syyllistyvät edelleen työntekijöidensä riistämiseen.

Johtavat urheilubrändit kuten Adidas, Asics, New Balance, Nike ja Puma teettävät edelleen tuotteitaan valmistavilla työntekijöillä ylipitkiä työpäiviä ja maksavat huonoa palkkaa.

Ay-liikkeen ja kansalaisjärjestöjen PlayFair2008-kampanjaverkoston kokoaman raportin mukaan urheiluvaatteita ja -välineitä valmistavat yritykset eivät ole kohentaneet riittävästi työolojaan, vaikka alan kannattavuus on erinomainen.

Raportin tiedot on koottu Kiinasta, Vietnamista, Indonesiasta, Intiasta ja Thaimaasta. Tutkimuskohteina olivat maailman suurimpien urheiluvälinebrändien valmistajat. Erityisesti raportti selvitti urheilujalkineita ja jalkapalloja valmistavien työntekijöiden työoloja.

PlayFair-verkosto teki vastaavan tutkimuksen keväällä 2004. Verkoston laatima raportti myöntää, että brändiyhtiöt ovat yrittäneet kohentaa työoloja ja ne ovat karsineet tavarantoimittajiensa tehtailta kaikkien räikeimpiä käskytys- ja nöyryytyskäytäntöjä.

Alan perusongelmat ovat silti edelleen ennallaan: työntekijöillä ei ole vapaata järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta, palkka ei riitä elämiseen, pätkätyöt ovat yleistyneet ja tehtaat saatetaan sulkea yllättäen.