Viestintä

Teemu Laitila 12.6.2018 15:28

Himoitut sähköpostiosoitteet aiheuttavat sekaannuksia Piilaaksossa

Etunimiosoitteet ovat muodostuneet ongelmaksi Piilaaksossa, Wall Street Journal raportoi.

Piilaakson startup-yrityksissä yksiniminen, eli useimmiten etunimellä toimiva sähköpostiosoite yrityksen domainnimellä on muodostunut merkittäväksi statussymboliksi. Etunimiosoite kertoo, että henkilö on palkattu firmaan sen alkuaikoina. Osoitteiden luoman mielikuvan vuoksi kilpailu niistä on kovaa.

Kun startupit kasvavat isommiksi, etunimiosoitteet ovat kuitenkin muodostuneet ongelmaksi, Wall Street Journal raportoi. Kun henkilöstömäärä lisääntyy, päällekkäiset nimet yleistyvät väistämättä.

Käytännössä ongelmat näkyvät sähköpostien päätymisenä vääriin osoitteisiin. Erityisesti ongelmia muodostuu, kun myöhemmin palkattujen korkeampien johtajien etunimiosoite onkin jo käytössä. Vaihtoehdoksi jää osoitteen vaihtaminen, mutta sekään ei poista riskiä, että luottamuksellista sähköpostia päätyy väärään osoitteeseen.

Wall Street Journalin mukaan esimerkiksi Snapchatia kehittävän Snapin osoitteistossa etunimiosoite Imran ei ole suinkaan firman strategiasta vastaavan kakkospomo Imran Khanin käytössä, vaan sitä käyttää vuotta aiemmin palkattu suunnittelupäällikkö.

Ihmisten kuluttajakäyttäytymistä mittaavassa Second Measuressa työskentelevä sähköpostipalveluita suunnitteleva it-insinööri Josh Walter arvioi, että ongelmat alkavat yleensä 25–50 työntekijän kohdalla. Second Measurellakin on vasta 40 työntekijää ja jo kuusi nimipäällekkäisyyttä, WSJ kertoo.

Second Measurella harkitaan siirtymistä etunimen ensimmäiseen kirjaimeen yhdistettynä sukunimeen osoitteiden muodostamisessa. Sekään ei riitä loputtomiin, vaan jossain vaiheessa kasvua on siirryttävä etunimen ja sukunimen yhdistelmään, Walter arvelee.

Twitterilläkin kipuiltiin osoitteiden sekaantumisen kanssa. Tuotejohtaja Adam Bainin saapuessa yhtiöön etunimiosoite Adam oli jo käytössä alkuvaiheesta saakka mukana olleella insinöörillä. Vaikka sekaantumisen vaara oli ilmeinen, yhtiössä päätettiin antaa insinöörin pitää osoitteensa.

Kasvun myötä ongelma paheni. Eräässä vaiheessa yhtiössä työskenteli kahdeksan Adamia, joiden sähköpostit sekaantuivat jatkuvasti. Seurauksena Adamit ryhtyivät pitämään yhteisiä lounaspalavereita asioiden setvimiseksi.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?