Historiallinen kuunari Kathrina on saanut uudet omistajat. Uuden yrityksen taustalla toimii kaksi veljesparia: Markus ja Matti Jämsen sekä Hugo ja Leo Stillman. Veljesparit ovat vastuussa myös ilmiöksi nousseesta projektiravintola Soromnoosta. Mukana toiminnassa jatkaa myös Riku Räsänen.

Tarkoituksena on järjestää heti tänä kesänä Kathrinalla purjehduksia, joiden kruununa on illallinen. Keittiötä johtaa Matti Jämsen, joka tunnetaan Suomen Bocuse d’Or -presidenttinä, Vuoden kokki -kilpailun voittajana ja työstään useissa ­Michelin-ravintoloissa. Nykyään hän pitää Helsingissä BAD -lounasravintolaketjua.

Kathrina lähtee irti satamasta melkein heti, kun ravintoloiden koronarajoituksia puretaan.

”Ensimmäinen purjehdus ja dinner on kesäkuun aikana”, Matti Jämsen kertoo.

Yrittäminen korona-aikana ei veljesnelikkoa pelota, sillä taskussa on potentiaalinen menestysresepti. Viime syksynä samassa laiturissa olevalla kuunari Jan Mayenilla järjestetty ravintolaelämys Soromnoo myi muutamassa päivässä loppuun kaikki 600 asiakaspaikkaansa, ja va­rausjonossa oli parhaimmillaan 5 000 ihmistä.

Tänä keväänä eletään erilaisessa maailmassa, mutta Kathrinalla pystytään järjestämään tilaisuuksia nykyisten rajoitusten mukaan. Kuluneena keväänä on ollut aikaa hioa uutta konseptia.

”Tosin hyvin on ollut kiinnostusta. 30 ihmistä voidaan ottaa kerralla, ja pystymme hyvin pitämään turvavälit”, Matti Jämsen kertoo.

”30 ihmistä ­voidaan ottaa kerralla.”
Matti Jämsen, keittiömestari ja yrittäjä

Nelikon tiedotteessa puhutaan pohjoismaisen ruoan ja elämyksellisten purjehdusten yhdistämisestä Helsingin saaristossa. Matti Jämsen kuvailee Kathrinan illallisissa olevan samaa tunnelmaa kohutuissa Soromnoo-illoissa.

”Soromnoon pikkuserkku: tuittupäinen ja omaperäinen”, Matti Jämsen naurahtaa.

Nelikon työnjakoon Matti Jämsenin keittiöjohtajuuden lisäksi kuuluu, että Stillmanin veljeksistä Hugo vetää yhtiötä toimitusjohtajana. Myös laulajana tunnettu Leo Stillman vastaa markkinoinnista. Kathrina on ollut Stillmanien isän omistuksessa 1990-luvulla.

Markus Jämsen puolestaan tuntee laivat ja purjehduksen. Kyse ei nimittäin ole ravintolalaivasta, vaan purjehduskelpoisesta kuunarista, jolla on seilattu jo 70 vuotta.

Kolmimastoinen Kathrina on toiminut aiemmin rahtialuksena Itämerellä. Myöhemmin alus remontoitiin sen historiaa kunnioittaen tunnelmalliseksi matkustaja-alukseksi.

Omistajanelikon mukaan purjehduksen aikana vieraat pääsevät osallistumaan purjeiden nostoon, sekä kokemaan Helsingin uniikin saariston mereltä käsin ja samalla nauttimaan ainutlaatuisen merellisen keittiön herkuista.

Matti Jämsen sanoo, että Kathrinalla järjestetään yksityisristeilyjä Helsingissä Halkolaiturilta jäiden tuloon asti. Perusajatus on, että 3–5 tuntia kestävään purjehdukseen mahtuu hyvä illallinen, kuten Matti Jämsen asian ilmaisee.

Purjehduksen ja ”kaiken sisältävän” illallisen hinta on 150 euroa. Turvallisuutta on mietitty kaikessa.

”Työn alla on varausjärjestelmä Facebookin ja Tiketin yhteistyönä niin, että se sulkeutuu, kun ilta on täynnä”, kertoo Matti Jämsen.

Syksyllä Kathrina menee telakalle, mutta sitä ennen edessä on toiveiden mukaan kiireinen kesä. Sen jälkeen veljesparien projektina jatkuu jo mainittu Soromnoo-elämys, jonka kevääksi suunniteltu kakkososa Jan Mayenilla siirtyi tämän vuoden syksyyn.