Tansanian yhteisöradioasemilla kuullaan pian suomalaisvoimin tuotettua faktaohjelmaa koronaviruksesta, kun Suomen Podcastmedian hitiksi nousseesta Koronan anatomia -podcastista tehdään swahilinkielinen versio.

Suomen Lähetysseuran rahoittamassa hankkeessa ovat mukana Suomen Podcastmedian lisäksi Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes ja Tansanian yhteisömedialiitto Tadio.

Hanke sai alkunsa, kun Koronan anatomian käsikirjoittaja Markku Liukkonen kuuli Itä-Afrikassa leviävistä koronaa koskevista valeuutisista ja päätti ryhtyä tuottamaan Tansaniaan paikallista versiota ohjelmasta.

”Olen tehnyt Vikesille hommia kymmenen vuotta Tansaniassa. Omien kontaktieni kautta kuulin, että Itä-Afrikassa ja maailmalla ylipäätään liikkuu paljon huhuja ja väärää tietoa koronasta. Viimeisin kuulemani valeuutinen on, että virus johtuisi 5g-verkkoyhteyksistä. Ajattelin, että tällainen faktapaketti voisi nyt olla paikallaan”, Liukkonen kertoo.

Koronan anatomia nousi Suomessa pian julkaisunsa jälkeen podcastalusta Suplan kuunnelluimmaksi ohjelmaksi liki sadallatuhannella kuuntelulla. Tansaniaan vietynä kuulijaluvut saattavat nousta jopa yli kymmeneen miljoonaan, sillä Tansaniassa ohjelma jaellaan Tansanian yhteisöradioliiton kautta.

”Liitolla on siellä yhteensä 34 yhteisöradioasemaa, jotka tavoittavat yhteensä yli 10 miljoonaa ihmistä eli joka kuudennen tansanialaisen. Yhteisöradiot toimivat usein maaseudulla ja ovat siellä usein ainut tiedonsaantikanava”, Liukkonen kertoo.

Suomalaisessa Koronan anatomia -podcastissa on viisi jaksoa, tansanialaisessa versiossa neljä. Sisältöä on muokattu vastaamaan paikallisia tarpeita.

”Olemme vähän karsineet yhteiskunnallista vaikuttamista. Emme lähde puhumaan politiikkaa, vaan pyrimme murtamaan valeuutisia tiiviissä yhteistyössä Tansanian terveysministeriön kanssa”, Liukkonen kertoo M&M:lle.

Faktoja molemmilla virallisilla kielillä

Koronan anatomian tansanialaisessa versiossa puhutaan maan molempia virallisia kieliä eli englantia ja swahilia. Haastattelut tehdään sekä Suomessa että Tansaniassa. Suomessa haastateltavana on Turun yliopiston bakteeriopin professori, ylilääkäri Pentti Huovinen, jota kuullaan myös suomalaisessa Koronan anatomia -podcastissa. Tansanian-versioon häntä haastatellaan englanniksi, mutta toimittajana oleva suomalainen freelancer osaa myös swahilia.

Tansaniassa haastattelut tekee Tansanian yhteisöradioliiton viestintävastaava ja haastateltavista päättävät maan viranomaiset.

”Tansaniassa hallitus valvoo kaikkea koronaan liittyvää tiedonvälitystä. Kaikki levitettävä informaatio pitää hyväksyttää heillä, ja he määräävät sopivan asiantuntijan haastateltavaksi ohjelmaan”, Liukkonen kertoo.

Jaksot kootaan Suomessa tansanialaisen asiantuntijan swahilinkielisistä ja Huovisen englanninkielisistä vastauksista samoihin kysymyksiin.

”Minulla on apuna swahilintaitoinen ruandalainen, ja myös freelance-toimittaja täällä Suomessa auttaa”, Liukkonen kertoo tuotantoprosessista.

Hän kertoo, että ohjelmat pyritään saamaan valmiiksi ensi viikoksi.

”Tansaniassa on tehty jo yksi haastattelu, ja Suomessa haastattelu on huomenna. Pääsiäisen yli sitten editoidaan kasaan.”

Lopputulos hyväksytetään vielä Tansanian yhteisöradioliitolla.

”Hieman byrokraattisempi prosessi kuin Suomi-versio, mutta kehitysyhteistyökentän mittapuulla projekti on edennyt poikkeuksellisen nopeasti, muutamassa viikossa”, Liukkonen sanoo.

Ymmärrettävästi esitetylle tiedolle on kysyntää

Suomen Podcastmedian vastaavan tuottajan Joona Haaralan mukaan Koronan anatomiassa on kiinnitetty erityistä huomiota faktojen tarkistamiseen. Ohjelman suosio keskustelupalstoilla kertoo Haaralan mukaan siitä, että ymmärrettävälle lääkäripuheelle on nyt huutava kysyntä.

”Tässä luodaan tulevaisuuden mallia sille, miten asiallista informaatiota pystytään tehokkaasti jakelemaan kehittyvissä maissa. Se käy helposti ja nopeasti, kun verkostot ovat jo valmiiksi olemassa”, Haarala sanoo tiedotteessa.