Rasismikohuun tällä viikolla joutunut vaatejätti H&M on ollut muutenkin vaikeuksissa viime aikoina. H&M:n myyntiluvut jäivät viime vuoden syys–marraskuussa odotuksista ja kesä–elokuussa liikevoitto laski reilusti.

H&M:n osake on ollut pörssissä laskussa keväästä 2015, ja lasku syveni jälleen vuoden 2017 lopulla. Kuukaudessa H&M:n osake on laskenut 20 prosenttia ja vuodessa 35 prosenttia.

Analyytikot odottivat H&M:ltä viime vuoden syyskuukausilta viiden prosentin myynnin kasvua, mutta myynti laskikin kaksi prosenttia. Kauppalehden mukaan myynti kasvoi syys–marraskuussa 2016 yhdeksän prosenttia.

Kesäkuukausina H&M:n liikevoitto taas laski 21 prosenttia edelliskesästä varastojen tyhjentämiseksi järjestettyjen alennusmyyntien takia. Myyntiään H&M onnistui tuolloin kasvattamaan reilulla neljällä prosentilla edellisvuodesta.

Rahastoyhtiö Didner & Gergen toinen perustajista Henrik Didner kommentoi joulukuussa Dagens Industrille, että H&M ei ole tehnyt tarvittavia satsauksia verkkokauppaan ja että laaja myymäläverkosto kärsii H&M-konsernin brändien määrästä. H&M on tuonut viime vuosina markkinoille Cos- ja &Other stories -konseptit. Didner & Gerge on H&M:n yhdeksänneksi suurin omistaja.

Didner vertasi H&M:n tilannetta Nokiaan, Ericssoniin ja IBM:ään.

"Ne olivat pitkään menestyksekkäitä. Koko kulttuuri oli silloin rakennettu menestyskonseptin ympärille. Sitten kun se ei enää toimi, niin sitä on vaikea muuttaa", kommentoi Didner.

Didnerin kommenteista uutisoi myös Kauppalehti joulukuussa.

Tammikuun alussa Dagens Industri kertoi, että H&M on sulkemassa myymälänsä Tukholman vilkkaimmalla ostoskadulla, Drottninggatanin ja Mäster Samuelsgatanin kulmassa.

Tällä viikolla H&M:n osakkeen lasku on jatkunut. Edellisten viiden markkinapäivän aikana laskua on tullut noin kolme prosenttia 160 kruunun tuntumaan. Viimeksi yhtiön osake on ollut samoissa luvuissa vuoden 2009 alussa.

H&M joutui tällä viikolla poistamaan sivuiltaan kuvan, jossa tummaihoisella pojalla oli päällään "Coolet monkey in the jungle"-tekstillä varustettu paita. Tuotekuva tulkittiin rasistiseksi, ja H&M joutui pyytämään anteeksi.

H&M:n maine koki kolhaisun myös viime syksynä, kun Tanskan TV2 kertoi H&M:n polttavan tonneittain uusia vaatteita päästäkseen niistä eroon.