Huawei n edustaja myönsi Anandtech-uutissivustolle Berliinin IFA 2018 -messuilla, että yhtiö käyttää testiohjelmien havaitsemiseen tarkoitettua ohjelmaa. Tämä tarkoittaa, että kännykkä käyttäytyy testitilanteissa eri tavalla kuin arkikäytössä, jotta se antaa kännykän suoritustehosta mahdollisimman hyvän kuvan.

Huawein ohjelmistoista vastaava johtaja Wang Chenglu selitti toimittajille, että muut valmistajat tekevät Kiinassa samaa ja käyttävän näin saatuja lukuja markkinoinnissaan. Huawei ei voi jäädä pekkaa pahemmaksi.

Testejä tekevä Anandtech huomasi jotain outoa Honor Playn tuloksissa. Puhelimessa oli sama sirusarja kuin aiemmin julkaistussa P20:ssa, mutta tulokset olivat siihen nähden reippaasti heikompia. Uutissivusto hoksasi, että uudemmissa laitteissa on benchmark-testitilanteen huomaava mekanismi, joka sallii tilapäisesti järjestelmäpiirille korkeamman lämpötilan ja virransyötön.

Samanlaista kikkailua testituloksissa on ollut puhelinalalla aiemminkin. Anandtech paljasti vuonna 2013, että Samsung käytti samoja kikkoja Exynos Galaxy S4:n kanssa testitilanteissa. Tämän jälkeen useat muut valmistajat kärähtivät samanlaisesta toiminnasta ja testiohjelmiston valmistaja Futuremark päätyi lisäämään useita niistä kieltolistalleen.

Anandtech julkaisi samalla monisivuisen artikkelin Huawein GPU Turbo -tekniikasta, jonka toimintatavasta oli aiemmin vaikeaa saada selkoa markkinointipuheen seasta, mutta jonka IFA:ssa tavatut Huawein edustajat osasivat selittää. Kyse on tekniikasta, joka optimoi laitteen grafiikkapiirin jännitteen tasoa tarpeen mukaan ja parantaa laitteen tehokkuutta pelikäytössä. Anandtech vakuuttui, että kyseessä on pätevä tekniikka, jolal todella voidaan saada raudasta enemmän irti ohjelmallisesti säätämällä.

Huawei lupasi messuilla teknologiatoimittajille, että tulevaisuudessa testitiedot varmennetaan riippumattomalla osapuolella. Andandtech aikoo seurata tilannetta ja miten Huawei pitää lupauksensa seuraavassa julkistuksessaan. Lokakuussa on määrä julkaista Huawei Mate 20.