Yhdysvallat on syyttänyt kiinalaista laitevalmistaajaa Huaweita läheisistä suhteista Kiinan hallintoon ja mahdollisesti muiden maiden verkkoliikenteen vakoilemisesta, jos sen verkkolaitteita käytetään 5g-verkoissa. Lisäksi Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita ja sen johtoon kuuluvaa perustajan tytärtä Meng Wanzhouta Irakin vastaisten kauppapakotteiden rikkomisesta.

Guardianin mukaan Wanzhoun isä, Huawein perustaja Ren Zhengfei kommentoi maanantaina BBC:lle, että yhtiö aikoo selvitä painostavasta tilanteesta.

"Yhdysvallat ei voi millään murskata meitä. Maailma ei voi hylätä meitä, koska olemme edistyneempiä. Vaikka he saisivat useita maita vakuutettua väliaikaisesti olemaan käyttämättä laitteitamme. Voimme supistaa hieman toimintaamme”, hän sanoi.

Ren syytti Yhdysvaltoja yhtiön ottamisesta silmätikuksi ja tutkintaan poliittisista syistä. Mutta nyt asia ratkaistaan oikeudessa. Meng Wanzhou pidätettiin joulukuussa Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Yhdysvallat on pyytänyt hänen luovuttamistaan, jotta hän voisi vastata oikeudessa syytteisiin.

Lisäksi Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita teollisuusvakoilusta. Yhtiön mukaan kyse on vanhan asian uudelleen esille kaivamisesta ja että asia on jo ehditty sopia T-Mobilen kanssa.

BBC:lle kommentoinut Ren kiisti, että Kiina käyttäisi Huaweita vakoilemiseen.

“Kiinan hallitus on selvästi sanonut, että he eivät asenna takaportteja. Emmekä mekään asenna takaportteja. Emme ottaisi riskiä, että vihastuttaisimme maamme ja asiakkaamme ympäri maailmaa tällaisen asian takia”, Ren sanoi.