Oletko koskaan varannut hotellia tai lentoa ja huomannut, että samaa tuotetta katselee määrä x ihmisiä? Haluttuja alennuslomia on tarjolla vain kaksi kappaletta, mutta sivua katselee sinun lisäksesi kolme muuta ihmistä. Kaivelet lompakkosi salamana esiin, ethän halua jäädä paitsi huimasta tarjouksesta.

Fear of missing out (FOMO) on markkinointimaailman vaikutuskeinona peruskauraa. Verkkosivuilla juoksevat tiedot muista katsojissa herättävät tunteen siitä, että olet jäämässä jostain paitsi. Mutta keitä ovat nämä ”muut asiakkaat”?

Ohjelmistoguru Jacob Bergdahl on omassa Medium-tekstissään pureutunut juuri tähän kysymykseen. Tähtäimeensä hän nappasi verkkokaupan nimeltä Dafni, joka – erittäin monien kirjoitusvirheiden lisäksi – esittelee, montako ihmistä tuotetta tarkastelee.

Nopea kurkistus sivun lähdekoodiin (temppu onnistuu yksinkertaisesti klikkaamalla sivua ja valitsemalla View Source -vaihtoehdon) paljasti höynäytyksen. Koodiin on kirjattu selkokielelle käännettynä: valitse alue, jossa numero näkyy -> generoi satunnainen numero 3 ja 14 väliltä -> sijoita numero alueelle.

Muut asiakkaat osoittautuivat ainakin tässä tapauksessa silkaksi fantasiaksi.