Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisesta Helsingissä on koitumassa ulkoministeriölle noin miljoonan euron lasku pelkästään lehdistöjärjestelyistä, arvioi ministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä.

Koko kokouksen kustannusarviota Mölsä ei osaa vielä sanoa.

"Minulle on sanottu, että pressikeskus järjestetään, homman pitää toimia, kuljetusten pitää toimia ja me olemme järjestäneet nyt niin. Kyllä tästä tietysti kustannuksia tulee", Mölsä kertoo Uudelle Suomelle.

"Suomi uskoo, että konfliktit ratkeavat ainoastaan puhumalla, tapaamalla ja koittamalla käsitellä näitä kipukohtia. Jos se on Suomen rooli järjestää tämmöinen kokous, se raha on hyvin käytetty. Kyllä tässä rauhan asialla ollaan."

Donald Trump in ja Vladimir Putin in tapaamista on saapunut seuramaan kaikkiaan noin 1 500 toimittajaa ympäri maailmaa. Käytännön kysymysten ratkaisuun aina alkaen siitä, missä lehdistön työskentelytilat ja miten toimittajat siirretään eri tiedotustilaisuuksiin vaarantamatta kenties kahden maailman tarkimmin vartioidun valtionpäämiehen turvallisuutta, oli kaksi ja puoli viikkoa.

"Finlandia-talon lehdistökeskusta on pidetty nyt kaksi vuorokautta turva-alueena, jossa liikkuminen on rajattua ja tarkistettu paikkoja. Aika vahva poliisin läsnäolo täällä on", Mölsä kuvaa.

"Alakerrassa on kolme turvaporttia, joita pitkin toimittajat viedään turvattuun ja tarkastettuun tilaan eli bussiin. Bussissa on poliisimies, joka varmistaa, että bussi ei pysähdy, eikä siihen nousta kesken matkan. Sitten viedään toimittajat seuraavaan turvattuun tilaan, eli Presidentinlinnaan tai muualle, eli tässä on tällainen turvattu putki", hän selventää turvajärjestelyjä.

"Me elämme valitettavasti sellaista aikaa, että toimittajina esiintyy sellaisia ihmisiä, jotka eivät tee ammattijournalismia. Toimittajat ovat myös mahdollisia kohteita, koska aivan taatusti paljon huomiota saisi sillä, että tällaiseen lehdistökeskukseen jonkin iskun tekisi."

Ulkoministeriön viestintäjohtaja arvioi, että osa Suomen ja Helsingin kokousten mainetta perustuu juuri siihen, että näin nopealla aikataululla on Mölsän sanoin ”tempaistu” näin mittava operaatio. Esimerkiksi kahdessa viikossa syntyi yhteistyökumppanin kanssa sovellus, jonka kautta tietoa jaetaan kokousta seuraaville.

Samalla Trumpin ja Putinin tapaamista seuraavat 1 500 toimittajaa on nähty mahdollisuutena rakentaa Suomi-kuvaa. Yhteistyökumppanina ulkoministeriöllä on ollut Helsingin kaupungin omistama markkinointiyhtiö Helsinki Marketing. Se esimerkiksi rakensi Finlandia-talolle aulatilan jalkapallon MM-kisojen finaalin seuraamiseksi suomalaista designia käyttäen. Yhtäkään poroa tai joulupukkia Finlandia-talolta sen sijaan on turha hakea.

"Meillä ulkoministeriössä maakuvatyön idea on se, että Suomea tuodaan esiin maana, jossa on paljon hyviä ideoita. Design on osa sitä."

"Olemme nyt pyrkineet pääsemään eroon siitä ikuisesta ja ikonisesta kuvasta, että aina kun puhutaan Suomesta, se on joulupukki ja poro. Suomi on niin paljon muuta. Lappi myy itse itsensä. Joillekin joulupukki on tosi kova juttu, mutta tässä yhteydessä joulupukki ja kota ei ole se kuva, jota olisimme halunneet myydä."