Telia n julkaiseman "digihyvinvointiselvityksen" mukaan vain 19 prosenttia vanhemmista pitää lastensa puhelimen kanssa viettämää aikaa sopivana. Huolestuneisuus kasvaa sitä mukaa, mitä vanhempia lapset ovat.

”Teinien kohdalla luku on peräti 82 prosenttia. Miehet ovat lasten kännykän käytöstä huolestuneempia kuin naiset”, yhtiö toteaa tiedotteessaan.

Vanhemmat ovat usein huolissaan myös omasta puhelinkäytöksestään.

”Alle 6-vuotiaiden lasten vanhemmista jopa 70 prosenttia ajattelee käyttävänsä liikaa puhelinta, kun teini-ikäisten vanhemmista enää alle puolet”, selvityksestä ilmenee.

Yleisimmin vanhemmat ajattelevat, että liikakäyttö vähentää perheen yhdessäoloa ja keskustelua. Puhelimella oleminen vie aikaa myös muulta tekemiseltä. "Myös päänsärky sekä unen ja keskittymiskyvyn puute nousevat esiin", yhtiö kirjoittaa.

Suomalaisvanhemmista, joiden mielestä puhelinta käytetään perheessä liikaa, kaksi kolmesta on pyrkinyt rajoittamaan sen käyttöä, selvityksessä todetaan. Tyypillinen tapa on asettaa puhelimen käytölle aikarajoituksia. Vain 14 prosenttia mainitsee käyttäneensä keskustelua rajoittamisen keinona.

Aikarajoitusten asettaminen ei ole ongelmatonta sekään, sillä tiukoista aikarajoituksista syntyy perheissä helposti riitaa.

”Suomalaiset selvästi kipuilevat digihyvinvoinnin kanssa. Haluamme kannustaa perheitä keskustelemaan aiheesta ja ottamaan lapset mukaan yhteisten pelisääntöjen rakentamiseen", sanoo Telian kuluttajaliiketoiminnan johtaja Heli Partanen. Hänen mukaansa yhtiö on pian tuomassa markkinoille "ratkaisun", jolla puhelinkäytökseen yritetään vaikuttaa.