Tekoälytutkimuslaitos OpenAI:n kehittämä tekstigeneraattori tulee vihdoinkin markkinoille, Wired kirjoittaa.

Tekoälyä hyödyntävä GPT-2-tekstigeneraattori tuottaa realistisia artikkeleita, tarinoita ja esimerkiksi runoja. Se pystyy mukautumaan sille annetun tekstin tyyliin ja sisältöön ja jatkaa ohjelmistoon syötettyjä tekstejä.

Tekstigeneraattorin täyttä versiota pääsee kokeilemaan englannin kielellä Talk to Transformer -verkkosivulla.

Esimerkiksi lausetta ”Miten käynnistän tietokoneeni uudelleen?” tekstigeneraattori jatkaa näin: ”Ennen palautuskonsolin suorittamista on kaksi tapaa käynnistää tietokone uudelleen. Ensimmäinen on käynnistää Windows ja kirjoittaa komentoriville cmd käynnistääksesi Windowsin komentokehotteen. (Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsin tehtäväpalkkia, osoita kohtaa Kaikki ohjelmat ja napsauta sitten kohtaa Komentokehote.) Toinen tapa on bootata kone palautustilaan ja suorittaa komento: sammutus / r / f.

Generaattoria on pidetty vaarallisena, sillä on pelätty sen joutumista vääriin käsiin. Tekstigeneraattori olisi esimerkiksi hyvä tuottamaan liukuhihnalla valeuutisia aiheesta kuin aiheesta.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että huolet ovat kaikonneet. OpenAI on nimittäin alkanut tarjota tekstigeneraattorin palveluita maksullisina yrityksille. Yhtiö käynnisti torstaina uuden pilvipalvelun, jonka kautta yritykset voivat hyödyntää generaattoria esimerkiksi vastausten tai yhteenvetojen tuottamiseen.

Palvelun tuotteistaminen kertoo myös siitä, että viat ja epäjohdonmukaisuudet, jotka ovat aiemmin erottaneet tekstigeneraattorin tuotokset ihmisen tuottamasta tekstistä, on onnistuttu korjaamaan – ainakin yrityksille tarjottavasta palvelusta.

Alun perin Elon Muskin ja muiden Piilaakson merkittävien tahojen perustama voittoa tavoittelematon organisaatio muutti toimintansa voittoa tavoittelevaksi vuonna 2019, jolloin se sai Microsoftilta miljardin dollarin rahoituksen. Elon Musk irtautui sen toiminnasta vuotta aiemmin.