Taivas yt-neuvottelee. Toimisto menetti juuri Atria-asiakkuuden PHS:lle, mutta kyse on muustakin. Taivaan johtaja Mikko Helme arvioi, että markkina ei ole vieläkään tervehtynyt ja nyt pitää varautua tulevaan.

Saa varautuakin, sillä taloudessa kaikki on niin kovin sekavaa.

Vienti näyttää elpyvän, mutta monilla aloilla paarustetaan. Kauppa kertoo pienistä kasvuluvuista, mutta vertailuvuosi oli kurja. Käytännössä myynti ei käy häävisti vieläkään, heikentynyt euro niistää ostovoimaa eikä korkoja saa enää alemmas.

Äkkiseltään ei tule mieleen toimialaa, jossa lopputuotetta ei valmistettaisi ja tarjottaisi liikaa. Sana ylituotantolama lausuttiin ensi kerran jo vuosia sitten.

Suhdanne-ennusteita rustaavat pankit ovat aivan eri mieltä siitä, miten Suomen talous tänä vuonna kehittyy. Sampo Pankki nosti kasvuennustettaan, Tapiola Pankki pudotti omansa nollaan. Tapiolan mukaan työttömyys uhkaa pahentua.

Lupaus talouden elpymisestä ei oikein irrota helpottunutta huokaisua.

Pakon edessä budjettejaan tasapainottavat euromaat saattavat aiheuttaa uuden laskukierteen. Velkakupla pitää pankkijärjestelmän ja sille avoimen piikin avanneet valtiot jatkuvassa hälytystilassa.

Pääoma on saavuttamassa vapauden korkeimman asteen, hysterian. Tauti tarttuu kaikkeen liiketoimintaan, myös markkinointibisnekseen.

Vanha kysymys siitä, mikä mättää, kun rahaa on enemmän kuin koskaan, mutta silti sitä ei riitä mihinkään, on edelleen relevantti. Ehkä rahaa ei enää riitä muuhun kuin lisärahan tekemiseen.

Itsensä kuiviin elvyttäneen valtion pitäisi säästää ja elvyttää yhtä aikaa. Säästölääkkeitä tarjoaa Martti Hetemäen verotyöryhmä, pakkoannostelusta huolehtii pääministeri Kiviniemen hallitus. Näihin talkoisiin vastuullinen pääministeri pyytää myös pääoman.

Uskottava vastuunkantaja erottuu vaikeina aikoina. M&M esitti tämän lehden sivulla kuusi Nokialle viisi väittämää ja sai vastauksen viidellä suulla. Kuvaan ei saatu ketään vastaajista.

Tätä kirjoittaessa Nokia pudotti tulosvaroituksen.