Panimoyhtiö Hartwall ilmoitti viikko sitten luopuvansa 4,5-prosenttisen Lapin Kullan valmistamisesta. Tornion Panimo, joka panee oluitaan samalla paikalla, missä Lapin Kultaa alun perin 1960-luvulla alettiin valmistaa, kertoo nyt tuovansa ”alkuperäisen” Lapin Kullan repertuaariinsa. Tornion Panimo on jo aiemmin valmistanut 5,2-prosenttista olutta samaisella reseptillä tuotemerkin Original Lapland Lager alla. Siitä tuodaan valikoimiin 4,7-prosenttinen versio 0,33 litran tölkkinä.

Tornion Panimon toimitusjohtajan Kaj Kostianderin mukaan miedompaa versioita on kyselty aiemminkin. Tuote tuodaan markkinoille ensi kesäksi.

Hartwall omistaa edelleen Lapin Kullan tavaramerkin, jonka se sai ostamalla torniolaispanimon vuonna 1980. Vuonna 2010 tuotanto siirrettiin kokonaan pois Torniosta ja vuodesta 1873 toiminut panimo hiljeni. Asia muuttui loppuvuodesta 2016, jolloin tilat hankki itselleen Tornion Panimo Oy.

”Lapin Kulta kehitettiin täällä ja reseptin kehittäjänä tunnettu panimomestari työskentelee kanssamme. Tällaisessa tilanteessa on suoranainen velvollisuutemme pelastaa ikoninen klassikko-olut”, perustelee päätöstä tiedotteessa.

Kostianderin mainitsema panimomestari on Leo Andelin, 83, jonka rooli Lapin Kullan reseptin teossa oli keskeinen. Hän toimii nykyään panimon neuvonantajana. Sanomalehti Lapin Kansa ja paikallislehti Väylän Pyörre uutisoivat maanantaina, että Andelinista on tekeillä Antti Haasen ohjaama dokumentti Panimomestari - The Master Brewer, jota on kuvattu jo vuoden verran.

Hartwall perusteli medialle lopetuspäätöstä muun muassa sillä, että Lapin Kullan maku tulee paremmin esiin vahvemmassa versiossa. Andelinin mielestä olut toimii hyvin miedompanakin.

”Lapin vesi, kotimainen täysmallas, aidot humalat sekä perinteinen, lähes kahden kuukauden käymisprosessi antavat alkuperäiseen Lappariin runsaasti makua myös matalammalla alkoholiprosentilla”, Andelin sanoo tiedotteessa.

Panimon mukaan 5,2-prosenttinen Original Lapland Lager palkittiin kultaisella Monde Selection-laatupalkinnolla keväällä 2018, kuten esikuvansa 54 vuotta aiemmin. Helsingin Sanomat arvosti kyseisen oluen kesäkuussa 2018 parhaaksi pienpanimolageriksi.

Hartwallin valikoimasta löytyvät yhä sekä gluteeniton 4,5-prosenttinen että vahvempi 5,2-prosenttinen Lapin Kulta.